Адвокатски фирми Дубаи

Пишете ни на случај@lactionsuae.com | Итни повици + 971506531334 + 971558018669

Локални закони на ОАЕ

Дубаи е скромна земја

безбеден престој

Дали патувате во Обединетите Арапски Емирати наскоро? Ако е така, треба да имате предвид неколку обичаи и закони. Иако ОАЕ полека е космополитска локација, таа следи низа правила и правила што се разликуваат од оние на западните општества.

Законите и обичаите во Дубаи се вкоренети во покажување почит

вежба здравиот разум

Лекови

Дрогата не се толерира во ОАЕ (вклучително и марихуана, која е правно прифатена во многу западни земји).

Казните за поседување, шверц или продажба на лекови се строги. Тие се движат од минимум 4 години затвор, до смртни казни.

Исто така, не се дозволени некои медицински лекови со психотропни или наркотични ефекти. За список на количини и лекови што може да ги донесете, проверете го Министерство за здравство на ОАЕ веб страна.

Rượu

Легалното време за пиење во Абу Даби има 18 години - но хотелите не смеат да им служат алкохол на оние под 21 година. Немуслиманите во Обединетите Арапски Емирати можат да добијат лиценци за алкохол за пиење - дома, или на лиценцирани места.

Се издава лиценца за емират (еквивалентно на државата) Значи, лиценцата во еден емират не дава дозвола за пиење во друга. Исто така, добивањето лиценца за алкохол бара да бидете жител на една држава, иако постојат исклучоци.

Туристички дозволи

Туристите во Дубаи можат да добијат лиценца од 1 месец од нејзините 2 официјални дистрибутери. Покрај тоа, ќе им се даде документ за да проверат дали ги разбираат правилата поврзани со купување, консумирање и транспорт на алкохол.

Казниви казни.

Законот на ОАЕ забранува да бидат интоксицирани или под влијание на јавноста. Поединци од сите националности можат да бидат земени во притвор и обвинети, особено ако интоксикацијата резултира во навредливо или неорганизирано однесување.

Ова важи и за затруени патници кои транзитираат преку Обединетите Арапски Емирати.

Односи со брак надвор

Законите на ОАЕ и социјалните обичаи не дозволуваат секс надвор од брак - без оглед на врската што ја имате со партнерот. Доколку се открие дека има сексуални односи под тие редови, ризикувате да го гоните, депортирате или затвор.

Исто така, тие норми се однесуваат и на просторот за живеење. Оние кои се во врска надвор од бракот не смеат да живеат заедно. Исто така, не смеете да споделувате хотелска соба со некој од спротивниот пол (освен ако не се блиски роднини).

Бременост

Ако забремените надвор од бракот, ризикувате затвор и депортација (заедно со вашиот партнер) Можеби ќе ви биде побарано доказ за брак за време на породни проверки.

Исто така, ако не сте во брак и имате дете, може да имате проблеми со регистрација на новороденчето во Обединетите Арапски Емирати, што исто така може да доведе до апсење или депортација.

Односи со ист пол

Обединетите Арапски Емирати не признаваат истополови односи или бракови. Во најголем дел, ОАЕ е толерантно место што го почитува приватниот живот. Сепак, имало локации каде поединци биле објавени за сексуални активности од ист пол (особено ако се вклучени јавни прикази на наклонетост).

Ова важи и за иселениците и туристите. И на таа локација, препорачуваме да прочитате подетално за ЛГБТ правата пред да патувате.

Јавни прикази на наклонетост

Тие се намуртени во Обединетите Арапски Емирати, без оглед на брачниот статус. И имало ситуации кога паровите биле уапсени заради бакнување во јавноста.

Закони и регулативи за медиуми

Законите на ОАЕ не дозволуваат фотографија или медиумски материјал во многу воени и владини инсталации. Исто така, не смеете да објавувате материјал (како што се фотографии и видеа) кои се од клучно значење за компаниите, луѓето или владата во Емирати.

Осудувањето на владата се смета за казниво дело. Исто така, подобро е ако не фотографирате луѓе во јавност (а особено жени на плажи, што довело до апсења пред тоа).

Потребна е лиценца за медиумски продукции, пренесување на информации и пренесување на информации поврзани со властите на ОАЕ. За повеќе информации за потребното лиценцирање, препорачуваме да ја посетите Интернет-страница на Националниот совет за медиуми!

Најголем ризик по ваша безбедност во Дубаи е сами

Обединетите Арапски Емирати е муслиманска држава управувана според шеријатскиот закон. Престој без стрес.

Дојдете до врв