E kaluara dhe e tashmja e lavdishme e Emirateve të Bashkuara Arabe

Historia e Emirateve të Bashkuara Arabe

Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) janë një komb relativisht i ri, por një komb me një trashëgimi të pasur historike që shtrihet mijëra vjet më parë. E vendosur në cepin juglindor të Gadishullit Arabik, kjo federatë e shtatë emirateve – Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah dhe Fujairah – është shndërruar gjatë shekujve nga një shkretëtirë e rrallë e banuar nga fise nomade beduine në një shoqëri e gjallë, kozmopolite dhe një fuqi ekonomike.

Cila është Historia e Emirateve të Bashkuara Arabe

Zona që ne tani e njohim si Emiratet e Bashkuara Arabe ka qenë një udhëkryq strategjik që lidh Afrikën, Azinë dhe Evropën për mijëvjeçarë, me dëshmi arkeologjike që tregojnë vendbanime njerëzore që datojnë që nga Epoka e Gurit. Gjatë gjithë antikitetit, qytetërime të ndryshme kontrolluan rajonin në periudha të ndryshme, duke përfshirë babilonasit, persët, portugezët dhe britanikët. Megjithatë, ishte zbulimi i naftës në vitet 1950 që me të vërtetë çoi në një epokë të re prosperiteti dhe zhvillimi për Emiratet.

Kur Emiratet e Bashkuara Arabe fituan pavarësinë?

Pas fitimit të pavarësisë nga Britania në vitin 1971, Emiratet e Bashkuara Arabe u modernizuan me shpejtësi nën sundimtarin e saj themelues, Sheikh Zayed bin Sulltan Al Nahyan. Brenda disa dekadave të shkurtra, qytete si Abu Dhabi dhe Dubai u shndërruan nga fshatra peshkimi të përgjumur në megapole moderne dhe të larta. Megjithatë, udhëheqësit e Emirateve kanë punuar pa u lodhur për të ruajtur trashëgiminë dhe traditat e tyre të pasura kulturore arabe krahas kësaj rritjeje ekonomike mahnitëse. Sot, Emiratet e Bashkuara Arabe qëndrojnë si një qendër globale për biznesin, tregtinë, turizmin dhe inovacionin. Megjithatë, historia e saj zbulon një histori magjepsëse të qëndrueshmërisë, vizionit dhe zgjuarsisë njerëzore duke kapërcyer sfidat e një mjedisi të ashpër të shkretëtirës për të krijuar një nga kombet më dinamike në Lindjen e Mesme.

Sa vjeç është Emiratet e Bashkuara Arabe si shtet?

Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA) janë një vend relativisht i ri, pasi ka fituar pavarësinë nga Britania dhe është formuar zyrtarisht si komb më 2 dhjetor 1971.

Faktet kryesore në lidhje me moshën dhe formimin e Emiratet e Bashkuara Arabe:

 • Përpara vitit 1971, territori që tani përfshin Emiratet e Bashkuara Arabe njihej si Shtetet Truciale, një koleksion sheikhdomesh përgjatë bregut të Gjirit Persik që kishte qenë nën mbrojtjen britanike që nga shekulli i 19-të.
 • Më 2 dhjetor 1971, gjashtë nga shtatë emiratet – Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain dhe Fujairah – u bashkuan për të krijuar Emiratet e Bashkuara Arabe.
 • Emirati i shtatë, Ras Al Khaimah, iu bashkua federatës së Emirateve të Bashkuara Arabe në shkurt 1972, duke kompletuar shtatë emiratet që përbëjnë Emiratet e Bashkuara Arabe moderne.
 • Prandaj, Emiratet e Bashkuara Arabe festuan 50 vjetorin e tyre si një komb i bashkuar më 2 dhjetor 2021, duke shënuar gjysmë shekulli nga themelimi i tij në 1971.
 • Para bashkimit në 1971, emiratet individuale kishin histori që datonin qindra vjet më parë, me familjet Al Nahyan dhe Al Maktoum që sundonin përkatësisht Abu Dhabin dhe Dubain që nga shekulli i 18-të.

Si ishte Emiratet e Bashkuara Arabe para formimit të saj në 1971?

Para bashkimit të tij në 1971, rajoni që tani janë Emiratet e Bashkuara Arabe përbëhej nga shtatë sheikhdomë ose emiratet e veçanta të njohura si Shtetet e Bashkuara.

Këto sheikhdome kishin ekzistuar për shekuj nën kontrollin e zhvendosur nga fuqi të ndryshme perandorake si portugezët, holandezët dhe britanikët. Ata mbijetuan nga të ardhurat nga perlat, peshkimi, bagëtia nomade dhe disa tregti detare.

Disa pika kyçe në lidhje me rajonin e Emirateve të Bashkuara Arabe para vitit 1971:

 • Rajoni ishte pak i populluar nga fise nomade beduine dhe fshatra të vegjël peshkimi/perlash përgjatë bregut.
 • Me klimën e saj të ashpër të shkretëtirës, ​​pjesa e brendshme kishte pak vendbanime ose bujqësi të përhershme përtej qyteteve oaze.
 • Ekonomia bazohej në aktivitete mbijetese si zhytja e perlave, peshkimi, blegtoria dhe tregtia bazë.
 • Çdo emirat ishte një monarki absolute e sunduar nga një sheik nga një prej familjeve të shquara rajonale.
 • Kishte pak infrastrukturë moderne ose zhvillim përpara se të fillonin eksportet e naftës në vitet 1960.
 • Abu Dhabi dhe Dubai ishin qytete jashtëzakonisht të vogla në krahasim me rëndësinë e tyre moderne si qytete.
 • Britanikët ruajtën protektoratet ushtarake dhe kontrollin e lirshëm politik mbi punët e jashtme të Shteteve të Truciale.

Pra, në thelb, Emiratet e Bashkuara Arabe të para vitit 1971 ishin një koleksion shumë i ndryshëm i sheikhdomeve fisnore relativisht të pazhvilluara përpara themelimit dhe transformimit radikal të kombit modern, i nxitur nga pasuria e naftës pas viteve 1960.

Cilat ishin sfidat kryesore në të kaluarën e Emirateve të Bashkuara Arabe?

Këtu janë disa nga sfidat kryesore me të cilat u përballën Emiratet e Bashkuara Arabe në të kaluarën e saj para dhe gjatë formimit të saj:

Mjedisi i ashpër natyror

 • Emiratet e Bashkuara Arabe janë të vendosura në një klimë shkretëtire jashtëzakonisht të thatë, duke e bërë mbijetesën dhe zhvillimin shumë të vështirë para kohëve moderne.
 • Mungesa e ujit, mungesa e tokës së punueshme dhe temperaturat përvëluese përbënin sfida të vazhdueshme për vendbanimet njerëzore dhe aktivitetin ekonomik.

Ekonomia jetike

 • Para fillimit të eksporteve të naftës, rajoni kishte një ekonomi mbijetese të bazuar në zhytjen e perlave, peshkimin, bagëtinë nomade dhe tregtinë e kufizuar.
 • Kishte pak industri, infrastrukturë apo zhvillim ekonomik modern derisa të ardhurat nga nafta lejuan një transformim të shpejtë duke filluar nga vitet 1960.

Ndarjet fisnore

 • 7 Emiratet qeveriseshin historikisht si sheikdo të veçanta nga fraksione të ndryshme fisnore dhe familje sunduese.
 • Bashkimi i këtyre fiseve të ndryshme në një komb koheziv paraqiste pengesa politike dhe kulturore që duheshin kapërcyer.

Ndikimi britanik

 • Si Shtetet Truciale, Emiratet ishin nën shkallë të ndryshme të mbrojtjes dhe ndikimit britanik përpara pavarësisë në 1971.
 • Vendosja e sovranitetit të plotë gjatë menaxhimit të largimit të forcave dhe këshilltarëve britanikë ishte një sfidë kalimtare.

Krijimi i identitetit kombëtar

 • Nxitja e një identiteti dhe shtetësie të dallueshme kombëtare të Emirateve duke respektuar zakonet e 7 emirateteve të ndryshme kërkonte një politikëbërje të kujdesshme.
 • Zhvillimi i një nacionalizmi gjithëpërfshirës të Emirateve të Bashkuara Arabe jashtë besnikërisë fisnore/rajonale ishte një pengesë e hershme.

Cilat janë ngjarjet kryesore në historinë e Emirateve të Bashkuara Arabe?

1758Familja Al Nahyan dëbon forcat persiane dhe vendos kontrollin mbi rajonin e Abu Dhabit, duke filluar mbretërimin e tyre.
1833Armëpushimi i Përhershëm Detar i sjell Shtetet e Përhershme nën mbrojtjen dhe ndikimin britanik.
1930sRezervat e para të naftës zbulohen në shtetet Truciale, duke krijuar terrenin për pasurinë e ardhshme.
1962Eksportet e naftës së papërpunuar fillojnë nga Abu Dhabi, duke sjellë një transformim ekonomik.
1968Britanikët njoftojnë planet për t'i dhënë fund marrëdhënieve të tyre të traktatit me Shtetet e Përgjithshme.
Dhjetor 2, 1971Gjashtë Emiratet (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah) bashkohen zyrtarisht për të krijuar Emiratet e Bashkuara Arabe.
shkurt 1972Emirati i shtatë i Ras Al Khaimah i bashkohet federatës së Emirateve të Bashkuara Arabe.
1973Emiratet e Bashkuara Arabe i bashkohen OPEC-ut dhe sheh një fluks masiv të të ardhurave nga nafta pas krizës së naftës.
1981Nënkryetari i Emirateve të Bashkuara Arabe, Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum, nis një plan strategjik për të diversifikuar ekonominë përtej naftës.
2004Emiratet e Bashkuara Arabe mbajnë zgjedhjet e para të parlamentit dhe organeve këshillimore të zgjedhura ndonjëherë.
2020Emiratet e Bashkuara Arabe nisin misionin e tyre të parë në Mars, orbitën Hope, duke çimentuar ambiciet e saj hapësinore.
2021Emiratet e Bashkuara Arabe festojnë 50-vjetorin e themelimit dhe shpallin planin e ardhshëm ekonomik 50.

Këto ngjarje nxjerrin në pah origjinën e rajonit Trucial, ndikimin britanik, piketa kyçe në bashkimin dhe zhvillimin e Emirateve të Bashkuara Arabe të mbështetur nga nafta, si dhe përpjekjet e tij më të fundit për diversifikimin dhe arritjet hapësinore.

Kush ishin figurat kryesore në historinë e Emirateve të Bashkuara Arabe?

 • Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan – Babai kryesor themelues i cili u bë Presidenti i parë i Emirateve të Bashkuara Arabe në vitin 1971 pasi tashmë sundoi Abu Dhabin që nga viti 1966. Ai bashkoi Emiratet dhe udhëhoqi vendin gjatë dekadave të para.
 • Sheikh Rashid bin Saeed Al Maktoum – Sundimtari me ndikim i Dubait i cili fillimisht kundërshtoi bashkimin e Emirateve të Bashkuara Arabe, por më vonë u bashkua si Zëvendës President në 1971. Ai ndihmoi në transformimin e Dubait në një qendër të madhe biznesi.
 • Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan – Presidenti aktual, ai pasoi babain e tij Sheikh Zayed në 2004 dhe ka vazhduar diversifikimin ekonomik dhe politikat e zhvillimit.
 • Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum – Kryeministri aktual, Zëvendës Presidenti dhe sundimtari i Dubait, ai ka mbikëqyrur rritjen shpërthyese të Dubait si një qytet global që nga vitet 2000.
 • Sheikh Saqr bin Mohammed Al Qasimi – Sundimtari më jetëgjatë, ai qeverisi Ras Al Khaimah për më shumë se 60 vjet deri në vitin 2010 dhe kundërshtoi ndikimin britanik.

Çfarë roli luajti nafta në formësimin e historisë së Emirateve të Bashkuara Arabe?

 • Para zbulimit të naftës, rajoni ishte shumë i pazhvilluar, me një ekonomi mbijetese të bazuar në peshkim, perla dhe tregti bazë.
 • Në vitet 1950-60, depozitat e mëdha të naftës në det të hapur filluan të shfrytëzoheshin, duke siguruar pasuri të madhe që financonte infrastrukturën, zhvillimin dhe shërbimet sociale.
 • Të ardhurat nga nafta i lejuan Emiratet e Bashkuara Arabe të modernizoheshin me shpejtësi pas fitimit të pavarësisë, duke u shndërruar nga një vend i varfër në një vend të pasur në disa dekada.
 • Megjithatë, udhëheqja e Emirateve të Bashkuara Arabe njohu gjithashtu natyrën e kufizuar të naftës dhe ka përdorur të ardhurat për të diversifikuar ekonominë në turizëm, aviacion, pasuri të paluajtshme dhe shërbime.
 • Ndërsa nuk varej më vetëm nga nafta, prosperiteti i sjellë nga eksportet e hidrokarbureve ishte katalizatori që mundësoi ngritjen dhe modernizimin meteorik ekonomik të Emirateve të Bashkuara Arabe.

Pra, pasuria e naftës ishte ndryshimi kritik i lojës që i largoi Emiratet nga varfëria dhe lejoi që vizioni i themeluesve të Emirateve të Bashkuara Arabe të realizohej kaq shpejt pas vitit 1971.

Si ka evoluar Emiratet e Bashkuara Arabe me kalimin e kohës për sa i përket kulturës, ekonomisë dhe shoqërisë së saj?

Në aspektin kulturor, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë ruajtur trashëgiminë e tyre arabe dhe islame duke përqafuar gjithashtu modernitetin. Vlerat tradicionale si mikpritja bashkëjetojnë me hapjen ndaj kulturave të tjera. Ekonomikisht, ajo u shndërrua nga një ekonomi mbijetese në një qendër rajonale të tregtisë dhe turizmit të fuqizuar nga pasuria e naftës dhe diversifikimi. Nga pikëpamja shoqërore, fiset dhe familjet e gjera mbeten të rëndësishme, por shoqëria është urbanizuar me shpejtësi, pasi numri i emigrantëve është më i madh se vendasit.

Si ka ndikuar historia e Emirateve të Bashkuara Arabe në gjendjen e saj aktuale?

Historia e Emirateve të Bashkuara Arabe si një territor fisnor i shkretëtirës nën ndikimin britanik formësoi institucionet dhe identitetin e saj bashkëkohor. Sistemi federal balancon autonominë e dëshiruar nga 7 ish-sheikhdomet. Familjet në pushtet ruajnë autoritetin politik ndërkohë që drejtojnë zhvillimin ekonomik. Shfrytëzimi i pasurisë së naftës për të ndërtuar një ekonomi të larmishme tregtare pasqyron mësimet nga rënia e kaluar e industrisë së perlave.

Cilat janë disa vende historike të rëndësishme për t'u vizituar në Emiratet e Bashkuara Arabe?

Lagjja Historike Al Fahidi (Dubai) - Kjo zonë fortese e rinovuar shfaq arkitekturën tradicionale dhe muzetë në trashëgiminë e Emirateve. Qasr Al Hosn (Abu Dhabi) - Ndërtesa më e vjetër prej guri në Abu Dhabi që daton në vitet 1700, dikur shtëpia e familjes në pushtet. Vendi Arkeologjik Mleiha (Sharjah) – Mbetjet e një vendbanimi të lashtë njerëzor me varre dhe objekte mbi 7,000 vjet të vjetra. Fujairah Fort (Fujairah) - Një kështjellë e restauruar e ndërtuar nga portugezët nga viti 1670 me pamje nga lagjet më të vjetra të qytetit.

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top