Ligji për Turistët: Një Udhëzues për Rregulloret Ligjore për Vizitorët në Dubai

ligjet turistike të Emirateve të Bashkuara Arabe

Udhëtimi zgjeron horizontet tona dhe ofron përvoja të paharrueshme. Megjithatë, si një turist që viziton një destinacion të huaj si Dubai, ju duhet të jeni të vetëdijshëm për ligjet dhe rregulloret lokale për të siguruar një udhëtim të sigurt dhe në përputhje. Ky artikull ofron një përmbledhje të çështjeve kryesore ligjore që udhëtarët në Dubai duhet të kuptojnë.

Prezantimi

Dubai ofron një metropol elegant modern të ndërthurur me kulturën dhe vlerat tradicionale të Emirateve. E saj turizëm Sektori vazhdon të lulëzojë në mënyrë eksponenciale, duke tërhequr mbi 16 milionë vizitorë në vit përpara pandemisë COVID-19.

Megjithatë, Dubai gjithashtu ka shumë ligje të rrepta që turistët duhet të respektojnë për të shmangur gjobat or dëbim. Megjithatë, shkelja e ligjeve të saj strikte mund t'i bëjë turistët të gjejnë veten arrestohet aeroporti i Dubait në vend që të shijojnë vizitën e tyre. Fushat si pajtueshmëria me kodin social, kufizimet e substancave dhe fotografia kanë përcaktuar kufijtë ligjorë.

Është jetike që vizitorët kuptoj këto ligje për të pasur një përvojë të këndshme dhe pa probleme. Ne do të shqyrtojmë disa nga rregulloret kritike dhe do të diskutojmë kornizat e reja si UNWTO Kodi Ndërkombëtar për mbrojtjen e turistëve (ICPT) që synon të drejtat e udhëtarëve.

Ligjet dhe rregulloret kryesore për turistët

Ndërsa Dubai ka norma sociale relativisht liberale në krahasim me Emiratet fqinje, rregullore të shumta ligjore dhe kulturore ende rregullojnë sjelljen publike.

Kërkesat e hyrjes

Shumica e kombësive kërkojnë të paracaktuara vizat për të hyrë në Dubai. Ekzistojnë disa përjashtime për qytetarët e GCC ose mbajtësit e pasaportave të përjashtuara nga viza. Parametrat kryesorë përfshijnë:

 • Vizë turistike vlefshmëria dhe kohëzgjatja e lejuar e qëndrimit
 • Pasaportë periudha e vlefshmërisë për hyrje
 • Kufi procedurat e kalimit dhe formularët doganor

Shkelja e këtyre rregullave mund ta bëjë të pavlefshme vizën tuaj duke çuar në gjoba mbi 1000 AED (~ 250 USD) ose një ndalim të mundshëm udhëtimi.

Kodi i veshjes

Dubai ka një kod veshjeje modeste por bashkëkohore:

 • Femrat pritet të vishen në mënyrë modeste me shpatulla dhe gjunjë të mbuluar. Por shumica e veshjeve të stilit perëndimor janë të pranueshme për turistët.
 • Ndalohet lakuriqësia publike, duke përfshirë banja dielli topless dhe rroba banje minimale.
 • Veshja e tërthortë është e paligjshme dhe mund të rezultojë në burgim ose dëbim.

Mirësia publike

Dubai ka zero tolerancë për veprimet e pahijshme në publik, e cila përfshin:

 • Puthje, përqafim, masazh ose kontakte të tjera intime.
 • Gjeste të vrazhda, fyerje ose sjellje me zë të lartë/të ashpër.
 • Dehje publike ose dehje.

Gjobat zakonisht fillojnë nga 1000 AED (~ 250 USD) të shoqëruara me burgosje ose dëbim për shkelje të rënda.

Konsumi i alkoolit

Pavarësisht ligjeve të tij islame që ndalojnë pijet alkoolike për vendasit, konsumimi i alkoolit është i ligjshëm në Dubai turistët mbi 21 vjet brenda ambienteve të licencuara si hotele, klube nate dhe bare. Megjithatë, drejtimi i mjetit në gjendje të dehur ose transportimi i alkoolit pa patentë përkatëse mbetet rreptësisht i paligjshëm. Kufijtë ligjorë të alkoolit për ngarje janë:

 • 0.0% Përmbajtje Alkooli në Gjak (BAC) për nën 21 vjeç
 • 0.2% Përmbajtje e Alkoolit në Gjak (BAC) për mbi 21 vjet

Ligjet e drogës

Dubai imponon ligje të ashpra të barnave me tolerancë zero:

 • 4 vjet burg për posedim të lëndëve të paligjshme
 • 15 vjet burg për konsum/përdorim droge
 • Dënim me vdekje ose burgim të përjetshëm për trafik droge

Shumë udhëtarë janë përballur me ndalimin për posedim të barnave me recetë të futura pa deklarimin e duhur doganor.

Fotografi

Ndërsa fotografimi për përdorim personal lejohet, ka disa kufizime kryesore që turistët duhet të respektojnë:

 • Bërja e fotografive ose videove të njerëzve pa pëlqimin e tyre është rreptësisht e paligjshme. Kjo mbulon edhe fëmijët.
 • Ndalohet fotografimi i ndërtesave qeveritare, zonave ushtarake, porteve, aeroporteve apo infrastrukturës së transportit. Një veprim i tillë mund të çojë në burg.

Ligjet e privatësisë

Në vitin 2016, Dubai prezantoi ligjet e krimit kibernetik që ndalon pushtimin e privatësisë pa pëlqim, veçanërisht përmes:

 • Fotografitë ose videot që përshkruajnë të tjerët publikisht pa miratim
 • Bërja e fotografive ose filmimi i pronës private pa leje

Dënimet përfshijnë gjoba deri në 500,000 AED (~136,000 USD) ose burgim.

Shfaqjet Publike të Dashurisë

Puthja ose intimiteti në publik mes çifteve, edhe nëse janë të martuar, është i paligjshëm sipas ligjeve të pahijshme të Dubait. Dënimet përfshijnë burgosje, gjoba dhe dëbim. Mbajtja e duarve dhe përqafimet e lehta në vende më pak konservatore si klubet e natës mund të lejohen.

Mbrojtja e të drejtave të turistëve

Ndërsa ligjet vendase synojnë ruajtjen e kulturës, turistët janë përballur me situata shqetësuese si ndalimi për shkelje të parëndësishme. COVID gjithashtu zbuloi boshllëqe në mbrojtjen e udhëtarëve dhe kornizat e ndihmës globalisht.

Agjencitë ndërkombëtare si Organizata Botërore e Turizmit e OKB-së (UNWTO) janë përgjigjur duke publikuar një Kodi Ndërkombëtar për mbrojtjen e turistëve (ICPT) me udhëzime dhe detyra të rekomanduara për vendet pritëse dhe ofruesit e turizmit.

Parimet e ICPT rekomandojnë:

 • Qasje e drejtë në linjat telefonike 24/7 për asistencë turistike
 • Të drejtat e njoftimit të ambasadës pas ndalimit
 • Procesi i rregullt për shkeljet ose mosmarrëveshjet e supozuara
 • Opsione për largim vullnetar pa ndalime afatgjata të imigracionit

Dubai ka një njësi ekzistuese të Policisë Turistike që fokusohet në sigurinë e vizitorëve. Integrimi i pjesëve të ICPT-së duke forcuar legjislacionin për të drejtat e turistëve dhe mekanizmat e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve mund të rrisë tërheqjen e Dubait si një pikë e nxehtë e turizmit global.

Mënyrat për tu Arrestuar Si Një Turist në Emiratet e Bashkuara Arabe

Importimi i mallrave: Është e paligjshme importimi i produkteve të derrit dhe pornografisë në Emiratet e Bashkuara Arabe. Gjithashtu, librat, revistat dhe videot mund të shqyrtohen dhe mund të censurohen.

Droga: Veprat penale të lidhura me drogën trajtohen me ashpërsi. Ka dënime të ashpra për trafikun, kontrabandën dhe posedimin e drogës (edhe në sasi të vogla).

Alkool: Ka kufizime në marrjen e alkoolit në të gjithë Emiratet e Bashkuara Arabe. Myslimanët nuk lejohen të marrin alkool dhe banorët jomuslimanë kanë nevojë për një licencë për pije alkoolike për të qenë në gjendje të pinë alkool në shtëpi ose në vende të licencuara. Në Dubai, turistët mund të marrin një licencë për pije alkoolike për një periudhë prej një muaji nga dy prej shpërndarësve zyrtarë të pijeve në Dubai. Drink and Drive është i paligjshëm.

Kodi i veshjes: Ju mund të arrestoheni në Emiratet e Bashkuara Arabe për t'u veshur në mënyrë të pahijshme në publik. 

Sjellja fyese: Sharjet, bërja e postimeve fyese në mediat sociale për Emiratet e Bashkuara Arabe dhe bërja e gjesteve të vrazhda konsiderohen të turpshme dhe shkelësit përballen me burg ose dëbim.

Megjithëse Emiratet e Bashkuara Arabe janë një destinacion i mrekullueshëm turistik, duhet të jeni të kujdesshëm pasi gjërat e vogla mund t'ju vënë në pikëpyetje të autoriteteve. Do të keni një avantazh të madh nëse i njihni ligjet, zakonet dhe kulturën. Megjithatë, nëse bini në kundërshtim me ndonjë gjë, sigurohuni që të merrni ndihmën e një praktikuesi ligjor me përvojë për të zgjidhur problemin.

Zgjidhja e mosmarrëveshjeve turistike

Fatkeqësitë e udhëtimit mund të ndodhin edhe me masat e duhura paraprake. Sistemi ligjor i Dubait përzien të drejtën civile nga Sheriati islamik dhe kodet egjiptiane me ndikimet e ligjit të përbashkët britanik. Opsionet kryesore të zgjidhjes së mosmarrëveshjeve për turistët që përballen me probleme përfshijnë:

 • Paraqitja e raporteve të policisë: Policia e Dubait operon një Departamenti të Policisë Turistike që kujdeset posaçërisht për ankesat e vizitorëve në lidhje me mashtrimin, vjedhjen ose ngacmimin.
 • Zgjidhja alternative e mosmarrëveshjeve: Shumë mosmarrëveshje mund të zgjidhen përmes ndërmjetësimit, arbitrazhit dhe pajtimit pa iu nënshtruar ndjekjes penale formale.
 • Çështja civile: Turistët mund të angazhojnë avokatë për t'i përfaqësuar ata në Gjykatat e Sheriatit Islamik për çështje të tilla si kompensimi ose shkelja e kontratave. Megjithatë, marrja e një avokati ligjor është i detyrueshëm për fillimin e procedurës civile.
 • Prokuroria Penale: Veprat e rënda i nënshtrohen ndjekjes penale në Gjykatat e Sheriatit ose në Prokuroritë e Sigurimit të Shtetit që përfshijnë procedura hetimore. Qasja konsullore dhe përfaqësimi ligjor janë jetike.

Rekomandime për udhëtim të sigurt

Ndërsa shumë ligje synojnë ruajtjen e kulturës, turistët gjithashtu duhet të ushtrojnë sens të përbashkët për të shmangur problemet:

 • Accessibility: Telefononi linjën telefonike të qeverisë 800HOU për të kërkuar informacione për aksesin e personave me aftësi të kufizuara përpara se të vizitoni atraksionet.
 • veshje: Mblidhni veshje modeste që mbulojnë supet dhe gjunjët për të shmangur ofendimin e vendasve. Në plazhet publike nevojiten rroba banje të sheriatit.
 • Transport: Përdorni taksi me matës dhe shmangni aplikacionet e tranzitit të parregulluara për siguri. Mbani disa monedhë vendase për shoferët e bakshishit.
 • pagesat: Mbani faturat e blerjeve për të kërkuar potencialisht rimbursimet e TVSH-së në nisje.
 • Aplikacionet e sigurisë: Instaloni aplikacionin e alarmit të qeverisë USSD për nevojat e ndihmës urgjente.

Duke respektuar rregulloret lokale dhe duke përdorur burimet e sigurisë, udhëtarët mund të zhbllokojnë ofertat dinamike të Dubait duke qëndruar në përputhje. Kërkimi i hershëm i udhëzimeve të besueshme parandalon problemet e dëmshme ligjore.

Përfundim

Dubai ofron përvoja të mrekullueshme turistike kundër një peizazhi të traditave arabe dhe ambicieve futuriste. Megjithatë, ligjet e tij ndryshojnë shumë në thelb dhe zbatim në krahasim me normat perëndimore.

Ndërsa udhëtimet globale ringjallin pas pandemisë, mbrojtjet më të mira ligjore për turistët do të jenë jetike për të rikthyer besimin. Kornizat si ICPT e UNWTO-së nënkuptojnë një hap përpara nëse zbatohen me zell.

Me përgatitjen e duhur në lidhje me legjislacionin vendas, udhëtarët mund të zhbllokojnë përvojat kozmopolitane të Dubait pa probleme, duke respektuar gjithashtu standardet kulturore të Emirateve. Qëndrimi vigjilent dhe veprimi ligjor i lejon vizitorët të përqafojnë ofertat e shkëlqyera të qytetit në një mënyrë të sigurt dhe kuptimplote.

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top