Rreth Abu Dhabi

rreth abudhabiut

Kryeqyteti Kozmopolit i Emirateve të Bashkuara Arabe

Abu Dhabi është kryeqyteti kozmopolit dhe mirati i dytë më i populluar i Emirateve të Bashkuara Arabe (EBA). E vendosur në një ishull në formë T-je që del në Gjiri Persik, shërben si qendër politike dhe administrative e federatës së shtatë emirateteve.

Me një ekonomi të varur tradicionalisht nga vaj dhe gazit, Abu Dhabi ka ndjekur në mënyrë aktive diversifikimin ekonomik dhe e ka vendosur veten si një lider global në sektorë të ndryshëm nga financat te turizmi. Sheikh Zayed, themeluesi dhe presidenti i parë i Emiratet e Bashkuara Arabe, mbajti një vizion të guximshëm për Abu Dhabin si një metropol modern, gjithëpërfshirës që lidh kulturat globale duke ruajtur aspektet thelbësore të trashëgimisë dhe identitetit të Emirateve.

rreth abudhabiut

Një histori e shkurtër e Abu Dhabi

Emri Abu Dhabi përkthehet në "Babai i Drerit" ose "Babai i Gazelës", duke iu referuar indigjenëve. kafshë të egra dhe gjueti traditën e rajonit para vendbanimit. Nga rreth 1760, Bani Yas konfederata fisnore të udhëhequr nga familja Al Nahyan krijuan banesa të përhershme në ishullin Abu Dhabi.

Në shekullin e 19-të, Abu Dhabi nënshkroi traktate ekskluzive dhe mbrojtëse me Britaninë që e mbrojtën atë nga konfliktet rajonale dhe mundësoi modernizimin gradual, duke i lejuar familjes në pushtet të ruante autonominë. Nga mesi i shekullit të 20-të, pas zbulimit të rezervat e naftës, Abu Dhabi filloi eksportin e naftës së papërpunuar dhe duke përdorur të ardhurat e mëvonshme për t'u transformuar me shpejtësi në i pasur, qytet ambicioz i parashikuar nga sundimtari i tij i ndjerë Sheikh Zayed bin Sulltan Al Nahyan.

Sot, Abu Dhabi shërben si qendër politike dhe administrative e federatës së Emirateve të Bashkuara Arabe të formuar në vitin 1971, si dhe qendër e të gjitha institucioneve kryesore federale. Qyteti gjithashtu pret shumë ambasadat dhe konsullatat e huaja. Sidoqoftë, për sa i përket ekonomisë dhe demografisë, Dubai aty pranë është shfaqur si emirati më i populluar dhe më i larmishëm i Emirateve të Bashkuara Arabe.

Gjeografia, Klima dhe Planifikimi

Abu Dhabi Emirati shtrihet në një sipërfaqe prej 67,340 kilometrash katrorë, që përfaqëson rreth 86% të sipërfaqes totale të tokës së Emirateve të Bashkuara Arabe – duke e bërë kështu emiratin më të madh për nga madhësia. Megjithatë, gati 80% e kësaj sipërfaqeje tokësore përfshin shkretëtirën e rrallë të banuar dhe rajonet bregdetare jashtë kufijve të qytetit.

Vetë qyteti me zonat urbane ngjitur zënë vetëm 1,100 kilometra katrorë. Abu Dhabi ka një klimë të nxehtë shkretëtirë me dimër të thatë, me diell dhe verë jashtëzakonisht të nxehtë. Reshjet janë të ulëta dhe të çrregullta, që ndodhin kryesisht përmes reshjeve të paparashikueshme midis nëntorit dhe marsit.

Emirati përbëhet nga tre zona gjeografike:

 • Rajoni i ngushtë bregdetar i kufizuar nga Gjiri Persik në veri, me gjire, plazhe, banesa baticore dhe këneta me kripë. Këtu është përqendruar qendra e qytetit dhe shumica e popullsisë.
 • Shtrirja e madhe e shkretëtirës së rrafshët dhe të shkretë me rërë (e njohur si al-dhafra) që shtrihet në jug deri në kufirin me Arabinë Saudite, e mbushur vetëm me oaza të shpërndara dhe vendbanime të vogla.
 • Rajoni perëndimor kufizohet me Arabinë Saudite dhe përbëhet nga malësitë dramatike të Malet e Haxherit që ngrihen në rreth 1,300 metra.

Qyteti i Abu Dhabit është i shtrirë në formën e një "T" të shtrembëruar me një buzë deti dhe disa lidhje urash me ishujt në det të hapur, si zhvillimet në Mamsha Al Saadiyat dhe ishullin Reem. Zgjerimi i madh urban është ende duke u zhvilluar me një vizion të vitit 2030 të fokusuar në qëndrueshmërinë dhe jetueshmërinë.

Profili demografik dhe modelet e migrimit

Sipas statistikave zyrtare të vitit 2017, popullsia e përgjithshme e Emiratit të Abu Dhabit ishte 2.9 milion, duke përbërë afërsisht 30% të popullsisë së përgjithshme të Emirateve të Bashkuara Arabe. Brenda kësaj, vetëm rreth 21% janë shtetas të Emirateve të Bashkuara Arabe ose shtetas të Emirateve, ndërsa emigrantët dhe punëtorët e huaj përbëjnë shumicën dërrmuese.

Dendësia e popullsisë bazuar në rajonet e banuara megjithatë qëndron në rreth 408 individë për kilometër katror. Raporti gjinor mashkull-femër brenda banorëve të Abu Dhabit është shumë i anuar në pothuajse 3:1 – kryesisht për shkak të një numri joproporcional të punëtorëve migrantë meshkuj dhe pabarazive gjinore në sektorin e punësimit.

Për shkak të prosperitetit dhe stabilitetit ekonomik, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe veçanërisht Abu Dhabi janë shfaqur në mesin e vendeve të botës. destinacionet kryesore për migrimin ndërkombëtar gjatë dekadave të fundit. Sipas vlerësimeve të OKB-së, emigrantët përbëjnë rreth 88.5% të popullsisë totale të Emirateve të Bashkuara Arabe në 2019 - përqindja më e lartë e tillë në nivel global. Indianët përbëjnë grupin më të madh të emigrantëve të ndjekur nga Bangladeshi, Pakistani dhe Filipinas. Mërgimtarët perëndimorë dhe aziatikë me të ardhura të larta gjithashtu zënë profesione kyçe të aftë.

Brenda popullatës vendase të Emirateve, shoqëria i përmbahet kryesisht zakoneve patriarkale të trashëgimisë së qëndrueshme fisnore beduine. Shumica e Emirateve lokale zënë punë në sektorin publik me paga të larta dhe banojnë në enklava ekskluzive rezidenciale dhe qytete të fshatrave stërgjyshore të përqendruara kryesisht jashtë qendrave të qyteteve.

Ekonomia dhe Zhvillimi

Me GDP të vlerësuar për vitin 2020 (në barazinë e fuqisë blerëse) prej 414 miliardë dollarësh, Abu Dhabi përbën mbi 50% të pjesës së përgjithshme të PBB-së kombëtare të federatës së Emirateve të Bashkuara Arabe. Pothuajse një e treta e kësaj GDP vjen nga naftë bruto dhe gaz natyror prodhimi – që përfshin respektivisht 29% dhe 2% aksione individuale. Përpara nismave aktive të diversifikimit ekonomik që filluan rreth viteve 2000, kontributi i përgjithshëm i hidrokarburet shpesh e kalonin 60%.

Udhëheqja vizionare dhe politikat e mprehta fiskale i kanë mundësuar Abu Dhabit të kanalizojë të ardhurat nga nafta në drejtime masive industrializimi, infrastrukturë të klasit botëror, qendra të arsimit të lartë, atraksione turistike dhe ndërmarrje inovative në të gjithë teknologjinë, shërbimet financiare midis sektorëve të tjerë në zhvillim. Sot, rreth 64% e PBB-së së emiratit vjen nga sektori privat jo-naftëtar.

Treguesit e tjerë ekonomikë tregojnë gjithashtu transformimin e shpejtë të Abu Dhabit dhe statusin aktual midis metropoleve më të avancuara dhe më të pasura në mbarë botën:

 • Të ardhurat për frymë ose GNI janë shumë të larta në 67,000 dollarë sipas shifrave të Bankës Botërore.
 • Fondet sovrane të pasurisë si Autoriteti i Investimeve në Abu Dhabi (ADIA) kanë vlerësuar asetet prej 700 miliardë dollarësh, duke e bërë atë ndër më të mëdhenjtë në botë.
 • Vlerësimet e Fitch i japin Abu Dhabit notën e lakmuar 'AA' - duke reflektuar financat e forta dhe perspektivën ekonomike.
 • Sektori jo-naftëtar ka arritur një normë të përbërë rritjeje vjetore prej mbi 7% ndërmjet viteve 2003 dhe 2012 duke u mbështetur në politikat e diversifikimit.
 • Përafërsisht 22 miliardë dollarë janë caktuar për projekte zhvillimi në vazhdim dhe në të ardhmen nën iniciativat përshpejtuese të qeverisë si Ghadan 21.

Pavarësisht ulje-ngritjeve ekonomike nga luhatjet e çmimeve të naftës dhe çështjet aktuale si papunësia e lartë tek të rinjtë dhe mbështetja e tepruar tek punëtorët e huaj, Abu Dhabi duket i gatshëm të përdorë pasurinë e tij petro dhe avantazhet gjeostrategjike për të çimentuar pozicionin e tij global.

Sektorët kryesorë që kontribuojnë në ekonomi

Naftës dhe Gazit

Vendi i mbi 98 miliardë fuçive të provuara të rezervave të papërpunuara, Abu Dhabi mban rreth 90% të depozitave totale të naftës në Emiratet e Bashkuara Arabe. Fushat kryesore të naftës në tokë përfshijnë Asab, Sahil dhe Shah ndërsa rajonet në det të hapur si Umm Shaif dhe Zakum janë dëshmuar shumë produktive. Në total, Abu Dhabi prodhon rreth 2.9 milionë fuçi në ditë – shumica për tregjet e eksportit.

ADNOC ose Kompania Kombëtare e Naftës së Abu Dhabit mbetet lojtari kryesor që mbikëqyr operacionet në rrjedhën e sipërme në rrjedhën e poshtme që përfshijnë kërkimin, prodhimin, rafinimin deri te petrokimikatet dhe shitjen me pakicë të karburanteve përmes filialeve si ADCO, ADGAS dhe ADMA-OPCO. Gjigantë të tjerë ndërkombëtarë të naftës si British Petroleum, Shell, Total dhe ExxonMobil mbajnë gjithashtu një prani të gjerë operacionale nën kontratat koncesionare dhe sipërmarrjet e përbashkëta me ADNOC.

Si pjesë e diversifikimit ekonomik, theksi në rritje i kushtohet kapjes së vlerës nga çmimet më të larta të naftës përmes industrive të rrjedhës së poshtme në vend që thjesht të eksportohet nafta e papërpunuar. Operacionet ambicioze të rrjedhës së poshtme në tubacione përfshijnë rafinerinë Ruwais dhe zgjerimin petrokimik, impiantin e Al Reyadah neutral ndaj karbonit dhe një program fleksibiliteti bruto nga ADNOC.

Energjia e Rinovueshme

Në përputhje me ndërgjegjen më të madhe mjedisore dhe qëllimet e qëndrueshmërisë, Abu Dhabi është shfaqur në mesin e liderëve globalë që mbështesin energjinë e rinovueshme dhe të pastër nën drejtimin e vizionarëve si Dr Sulltan Ahmed Al Jaber, i cili kryeson kompaninë e shquar. Masdar Energji e Pastër firmë.

Masdar City, i vendosur pranë aeroportit ndërkombëtar të Abu Dhabit, shërben si një lagje me karbon të ulët dhe grupe të teknologjisë së pastër që strehon institute kërkimore dhe qindra firma të specializuara që ndërmarrin inovacione të reja në sfera si energjia diellore, lëvizshmëria elektrike dhe zgjidhjet e qëndrueshme urbane.

Jashtë sferës së Masdarit, disa projekte të rëndësishme të energjisë së rinovueshme në Abu Dhabi përfshijnë termocentralet e mëdha diellore në Al Dhafra dhe Sweihan, termocentralet nga mbeturinat në energji dhe termocentrali bërthamor Barakah i ndërmarrë me KEPCO të Koresë - i cili kur të përfundojë do të gjenerojë 25% të nevojave të Emirateve të Bashkuara Arabe për energji elektrike.

Turizmi dhe Mikpritja

Abu Dhabi ka një tërheqje të jashtëzakonshme turistike që rrjedh nga trashëgimia e tij e pasur kulturore që konvergohet me atraksionet moderne, ofertat e mikpritjes luksoze, plazhet e pacenuara dhe klima e ngrohtë. Disa atraksione yjore e vendosin Abu Dhabin në mesin e tyre Destinacionet më të njohura të kohës së lirë në Lindjen e Mesme:

 • Mrekullitë arkitekturore - Xhamia e Madhe Sheikh Zayed, Hoteli i shkëlqyer Emirates Palace, pallati presidencial Qasr Al Watan
 • Muzetë dhe qendrat kulturore - Louvre me famë botërore Abu Dhabi, Muzeu Kombëtar Zayed
 • Parqet tematike dhe pikat e kohës së lirë - Ferrari World, Warner Bros. World, atraksionet e ishullit Yas
 • Zinxhirë të lartë hotelesh dhe vendpushime – Operatorët e njohur si Jumeirah, Ritz-Carlton, Anantara dhe Rotana kanë prani të madhe
 • Qendrat tregtare dhe argëtimi – Destinacionet fantastike me pakicë përfshijnë Yas Mall, World Trade Center dhe Marina Mall të vendosura pranë portit luksoz të jahteve

Ndërsa kriza e COVID-19 goditi rëndë sektorin e turizmit, perspektivat e rritjes afatmesme dhe afatgjata mbeten shumë pozitive pasi Abu Dhabi forcon lidhjen, përdor tregje të reja përtej Evropës si India dhe Kina, ndërsa rrit ofertën e tij kulturore.

Shërbimet Financiare dhe Profesionale

Në përputhje me objektivat e diversifikimit ekonomik, Abu Dhabi ka ushqyer në mënyrë aktive një ekosistem të favorshëm që mundëson rritjen e sektorëve privatë jo-naftës, veçanërisht sferat si bankat, sigurimet, investimet këshillimore midis industrive të tjera terciare intensive me njohuri, ku disponueshmëria e talenteve të aftë mbetet e pakët në rajon.

Tregu Global i Abu Dhabi (ADGM) i nisur në rrethin e gjallë të ishullit Al Maryah shërben si një zonë e veçantë ekonomike me ligjet e veta civile dhe tregtare, duke u ofruar firmave 100% pronësi të huaj dhe zero taksa mbi riatdhesimin e fitimeve - duke tërhequr kështu bankat dhe institucionet financiare të mëdha ndërkombëtare. .

Në të njëjtën mënyrë, Zona e Lirë e Aeroportit të Abu Dhabit (ADAFZ) pranë terminaleve të aeroportit lehtëson kompanitë me pronësi të huaj 100% për të përdorur Abu Dhabi si një bazë rajonale për zgjerim në tregjet më të gjera të Lindjes së Mesme-Afrikës. Ofruesit profesionistë të shërbimeve si konsulencat, firmat e marketingut dhe zhvilluesit e zgjidhjeve teknologjike përdorin stimuj të tillë për hyrje të qetë në treg dhe shkallëzim.

Qeveria dhe Administrata

Sundimi i trashëguar i familjes Al Nahyan vazhdon i pandërprerë që nga viti 1793, që nga fillimi i vendbanimit historik Bani Yas në Abu Dhabi. Presidenti dhe Sundimtari i Abu Dhabit merr emërimin e Kryeministrit brenda qeverisë më të lartë federale të Emirateve të Bashkuara Arabe.

Shejh Khalifa bin Zayed Al Nahyan aktualisht mban të dyja postet. Megjithatë, ai mbetet kryesisht i larguar nga administrata rutinë, me vëllain e tij më të vogël të besuar dhe shumë të respektuar Shejh Muhamed bin Zajed duke zotëruar autoritet më të madh ekzekutiv si Princi i Kurorës dhe udhëheqës kombëtar de-fakto që drejton makinerinë dhe vizionin federal të Abu Dhabit.

Për lehtësi administrative, emirati i Abu Dhabi është i ndarë në tre rajone komunale - Komuna e Abu Dhabit që mbikëqyr qendrën kryesore urbane, Komuna Al Ain që administron qytetet e oazës në brendësi dhe rajoni Al Dhafra që monitoron zonat e largëta të shkretëtirës në perëndim. Këto komuna trajtojnë funksionet e qeverisjes qytetare si infrastruktura, transporti, shërbimet komunale, rregullimi i biznesit dhe planifikimi urban për juridiksionet e tyre përmes agjencive gjysmë autonome dhe departamenteve administrative.

Shoqëria, njerëzit dhe mënyra e jetesës

Disa aspekte unike ndërthuren brenda strukturës shoqërore dhe thelbit kulturor të Abu Dhabit:

 • Gjurmë e fortë e indigjenëve Trashëgimia e Emirateve mbetet i dukshëm përmes aspekteve si primati i qëndrueshëm i fiseve dhe familjeve të mëdha, popullariteti i garave me deve dhe skifterë si sporte tradicionale, rëndësia e fesë dhe e institucioneve kombëtare si forcat e armatosura në jetën publike.
 • Modernizimi i shpejtë dhe prosperiteti ekonomik ka sjellë gjithashtu një gjallëri stil jete kozmopolit e mbushur me elemente të konsumizmit, magjepsjes komerciale, hapësirave sociale me gjini të përzier dhe një skenë të arteve dhe ngjarjeve të frymëzuara globalisht.
 • Së fundmi, raporti i lartë i grupeve të emigrantëve ka injektuar jashtëzakonisht shumë diversiteti etnik dhe multikulturalizmi – me shumë festivale kulturore të huaja, vende kulti dhe kuzhinë që gjejnë terren të fortë. Megjithatë, kostot e shtrenjta të jetesës pengojnë gjithashtu asimilimin më të thellë midis vendasve dhe banorëve të huaj, të cilët zakonisht e konsiderojnë Abu Dhabin si një destinacion pune kalimtar dhe jo si shtëpi.

Përdorimi i përgjegjshëm i burimeve duke iu përmbajtur parimeve të ekonomisë rrethore dhe kujdestarisë mjedisore po bëhen gjithashtu gjithnjë e më shumë tregues të rinj të identitetit aspirativ të Abu Dhabit, siç pasqyrohet në deklaratat e vizionit si Vizioni Ekonomik i Abu Dhabit 2030.

Fushat e bashkëpunimit me Singaporin

Për shkak të ngjashmërisë në strukturën ekonomike të shënuar nga një bazë e vogël e popullsisë vendase dhe roli sipërmarrës që lidh tregtinë globale, Abu Dhabi dhe Singapori kanë krijuar lidhje të forta dypalëshe dhe shkëmbime të shpeshta në sferat e tregtisë, investimeve dhe bashkëpunimit teknologjik:

 • Firmat e Abu Dhabit si fondi sovran i pasurisë Mubadala bëjnë investime të konsiderueshme në entitetet e Singaporit në të gjithë sektorët e teknologjisë, farmaceutikës dhe pasurive të paluajtshme.
 • Subjektet singaporiane si kompania e investimeve Temasek dhe operatori portual PSA kanë financuar në mënyrë të ngjashme projekte kyçe me bazë në Abu Dhabi, si infrastruktura e pasurive të paluajtshme dhe logjistike rreth Zonës Industriale Khalifa Abu Dhabi (KIZAD).
 • Portet dhe terminalet e Abu Dhabit lidhen me më shumë se 40 linja detare dhe anije të Singaporit që bëjnë thirrje atje.
 • Në sferat e kulturës dhe kapitalit njerëzor, delegacionet rinore, partneritetet universitare dhe bursat kërkimore mundësojnë lidhje më të thella.
 • Memorandumet e mirëkuptimit ekzistojnë rreth fushave të bashkëpunimit si transporti, teknologjitë e ruajtjes së ujit, shkencat biomjekësore dhe qendra financiare e ishullit Al-Maryah.

Marrëdhëniet e forta dypalëshe nxiten gjithashtu nga shkëmbimet e shpeshta ministrore të nivelit të lartë dhe vizitat shtetërore, Federata e Biznesit të Singaporit hapi një kapitull lokal dhe linjat ajrore Ethihad që kryejnë fluturime direkte duke reflektuar trafikun në rritje. Mundësitë në zhvillim rreth bashkë-krijimit të teknologjisë dhe sigurisë ushqimore paralajmërojnë një lidhje edhe më të fortë përpara.

Fakte, superlativa dhe statistika

Këtu janë disa fakte dhe shifra yjore që përmbledhin statusin e shquar të Abu Dhabit:

 • Me një GDP totale të vlerësuar mbi 400 miliardë dollarë, Abu Dhabi renditet ndër 50 më të pasurit ekonomitë e nivelit të vendit në nivel global.
 • Asetet e fondit sovran të pasurisë nën menaxhim që besohet se tejkalojnë 700 miliardë dollarë e bëjnë Autoritetin e Investimeve të Abu Dhabi (ADIA) më i madhi në botë mjet i tillë investimi në pronësi të qeverisë.
 • Afro 10% e totalit global të vërtetuar në botë rezervat e naftës ndodhet brenda Emiratit të Abu Dhabit – që arrin në 98 miliardë fuçi.
 • Shtëpia e degëve të institucioneve eminente si Muzeu i Luvrit dhe Universiteti i Sorbonës – të dyja të parat jashtë Francës.
 • Mori mbi 11 milion vizitorë në vitin 2021, duke e bërë Abu Dhabi-n 2nd qyteti më i vizituar në botën arabe.
 • Xhamia e Madhe Sheikh Zayed e njohur globalisht me mbi 40 hektarë sipërfaqe dhe 82 kupola të bardha mbetet 3rd xhamia më e madhe në mbarë botën.
 • Masdar City është një nga zhvillimet më të qëndrueshme urbane me 90% hapësira të gjelbra dhe objekte të fuqizuara tërësisht nga burimet e rinovueshme.
 • Hoteli Emirates Palace me 394 dhoma luksoze përmban mbi 1,000 llambadarë kristali Swarovski.

Outlook dhe Vision

Ndërsa realitetet aktuale ekonomike dhe mbështetja në fuqinë punëtore të huaj paraqesin sfida të ndërlikuara, Abu Dhabi duket i gatshëm për një epërsi të qëndrueshme si dinamo ekonomike e rajonit të GCC dhe qyteti kryesor global që ndërthur trashëgiminë arabe me ambicie të fundit.

Pasuria e saj me naftë, stabiliteti, rezervat e mëdha të hidrokarbureve dhe hapat e shpejtë rreth energjisë së rinovueshme e vendosin atë në mënyrë të favorshme për rolet udhëheqëse strategjike që adresojnë ndryshimet klimatike dhe çështjet e sigurisë së energjisë me të cilat përballet bota. Ndërkohë, sektorët në lulëzim si turizmi, kujdesi shëndetësor dhe teknologjia shfaqin potencial të jashtëzakonshëm për punë të ekonomisë së dijes që ofrojnë ushqim në tregjet globale.

Lidhja e këtyre fijeve të shumëfishta është etika gjithëpërfshirëse e Emirateve që thekson multikulturalizmin, fuqizimin e femrave dhe ndërprerjet pozitive që shtyjnë përparimin e qëndrueshëm njerëzor drejt një të ardhmeje të ndritur. Abu Dhabi me të vërtetë duket i destinuar për një transformim edhe më të bujshëm në vitet në vijim.

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top