Dinamik Emiratet e Bashkuara Arabe

në lidhje me Emiratet e Bashkuara Arabe

La Emiratet e Bashkuara Arabe, të quajtur zakonisht Emiratet e Bashkuara Arabe, është një yll në rritje midis vendeve të botës arabe. E vendosur në pjesën lindore të Gadishullit Arabik përgjatë Gjirit Persik të shndritshëm, Emiratet e Bashkuara Arabe janë transformuar gjatë pesë dekadave të fundit nga një rajon pak i populluar i fiseve të shkretëtirës në një vend modern, kozmopolit të mbushur me diversitet multikulturor.

Duke përfshirë një sipërfaqe totale prej mbi 80,000 kilometra katrorë, Emiratet e Bashkuara Arabe mund të duken të vogla në një hartë, por ajo ka një ndikim të madh si një lider rajonal në turizëm, tregti, teknologji, tolerancë dhe inovacion. Dy emiratet më të mëdha të vendit, Abu Dhabi dhe Dubai, janë shfaqur si qendra në rritje të biznesit, financave, kulturës dhe arkitekturës, duke u mburrur me horizontet e dallueshme menjëherë, të ndërprera nga kullat e fundit dhe strukturat ikonike.

Përtej peizazhit vezullues të qytetit, Emiratet e Bashkuara Arabe ofrojnë një përzierje eksperiencash dhe atraksionesh që variojnë nga e përjetshmja në hiper-modernen - nga peizazhet e qeta të shkretëtirës të mbushura me oaze dhe deve të egra, te qarqet e garave të Formula XNUMX, ishujt luksoz artificial dhe pistat e brendshme të skive.

Si një vend relativisht i ri që feston vetëm 50-vjetorin e Ditës Kombëtare në 2021, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë mbuluar terren të jashtëzakonshëm në të gjithë sferat ekonomike, qeveritare dhe shoqërore. Kombi ka shfrytëzuar pasurinë e tij të naftës dhe vendndodhjen strategjike bregdetare për t'u ngjitur në rangun më të lartë globalisht për sa i përket konkurrencës ekonomike, cilësisë së jetës dhe hapjes për biznesin dhe turizmin.

në lidhje me Emiratet e Bashkuara Arabe

Le të eksplorojmë disa fakte dhe përbërës kryesorë pas ngjitjes dramatike të Emirateve të Bashkuara Arabe, duke parë gjithçka nga gjeografia   qeverisje në perspektivat tregtare   potencial turistik.

Shtrirja e Tokës në Emiratet e Bashkuara Arabe

Gjeografikisht, Emiratet e Bashkuara Arabe zënë një rrip bregdetar në cepin juglindor të Gadishullit Arabik, që del në Gjirin Persik, Gjirin e Omanit dhe Ngushticën e Hormuzit. Vendi ndan kufij tokësorë me Arabinë Saudite dhe Omanin, dhe kufij detarë me Iranin dhe Katarin. Brenda, Emiratet e Bashkuara Arabe përfshijnë shtatë monarki absolute trashëgimore të njohura si emiratet:

Emiratet shfaqin diversitet në peizazhet e tyre, me disa me shkretëtirë me rërë ose male të thepisura, ndërsa të tjerat kanë ligatinat me baltë dhe plazhe të arta. Pjesa më e madhe e vendit bie në një klasifikim të klimës së shkretëtirës së thatë, me verë jashtëzakonisht të nxehtë dhe të lagësht duke i lënë vendin dimrave të butë dhe të këndshëm. Oazi i harlisur Al Ain dhe enklavat malore si Jebel Jais ofrojnë përjashtime me mikroklimë disi më të freskëta dhe më të lagështa.

Administrativisht dhe politikisht, detyrat e qeverisjes ndahen midis organeve federale si Këshilli i Lartë dhe monarkive individuale të drejtuara nga emirët që drejtojnë secilin emirat. Ne do të shqyrtojmë strukturën qeveritare më tej në seksionin vijues.

Procesi politik në Federatën e Emirateve

Që nga formimi i Emirateve të Bashkuara Arabe në 1971 nën babanë themelues Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan, vendi është qeverisur si një monarki kushtetuese federale. Kjo do të thotë se ndërsa Emiratet ruajnë autonominë në shumë sfera të politikave, ato gjithashtu koordinojnë strategjinë e përgjithshme si anëtarë të federatës së Emirateve të Bashkuara Arabe.

Sistemi është i ankoruar nga Këshilli i Lartë, i përbërë nga shtatë sundimtarët e trashëguar të emiratit plus një President dhe Zëvendës President të zgjedhur. Duke përdorur Emiratin e Abu Dhabit si shembull, pushteti ekzekutiv qëndron tek Emiri, Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, si dhe një Princi i Kurorës, Zëvendës Sundimtarët dhe Këshilli Ekzekutiv. Kjo strukturë monarkike e rrënjosur në sundimin absolut përsëritet në të shtatë emiratet.

Organi ekuivalent i Parlamentit të Emirateve të Bashkuara Arabe është Këshilli Kombëtar Federal (FNC), i cili mund të miratojë legjislacionin dhe të marrë në pyetje ministrat, por vepron më shumë në një kapacitet këshillues dhe jo me një ndikim konkret politik. 40 anëtarët e saj përfaqësojnë emirate të ndryshme, grupe fisnore dhe segmente shoqërore, duke ofruar një kanal për reagimet publike.

Kjo paradigmë e centralizuar e qeverisjes nga lart-poshtë ka dhënë stabilitet dhe politikëbërje efikase gjatë shtytjes së shpejtë të zhvillimit të Emirateve të Bashkuara Arabe gjatë gjysmëshekullit të kaluar. Megjithatë, grupet e të drejtave të njeriut shpesh kritikojnë kontrollet e saj autoritare mbi fjalën e lirë dhe pjesëmarrjen tjetër qytetare. Kohët e fundit Emiratet e Bashkuara Arabe kanë ndërmarrë hapa gradualë drejt një modeli më gjithëpërfshirës, ​​siç është lejimi i zgjedhjeve të FNC dhe zgjerimi i të drejtave të grave.

Uniteti dhe identiteti midis Emirateve

Shtatë emiratet që shtrihen në territorin e Emirateve të Bashkuara Arabe ndryshojnë shumë në madhësi, popullsi dhe specialitete ekonomike, nga Umm Al Quwain deri tek Abu Dhabi i gjerë. Megjithatë, bashkimi federal i iniciuar nga Sheikh Zayed krijoi lidhje dhe ndërvarësi të cilat janë të qëndrueshme sot. Lidhjet e infrastrukturës si autostrada E11 lidhin të gjitha emiratet veriore, ndërsa institucionet e përbashkëta si forcat e armatosura, Banka Qendrore dhe kompania shtetërore e naftës i lidhin rajonet më afër njëri-tjetrit.

Përhapja e një identiteti dhe kulture kohezive kombëtare paraqet sfida me një popullsi kaq të larmishme dhe të rënduar nga emigrantët. Çuditërisht, politikat theksojnë simbole si flamuri i Emirateve të Bashkuara Arabe, stema dhe himni kombëtar, si dhe temat patriotike në kurrikulat shkollore. Përpjekjet për të balancuar modernizimin e shpejtë me ruajtjen kulturore të Emirateve mund të shihen nëpër zgjerimet e muzeut, iniciativat rinore dhe zhvillimet e turizmit që shfaqin skifterin, garat me deve dhe elementë të tjerë të trashëgimisë.

Në fund të fundit, struktura multikulturore e Emirateve të Bashkuara Arabe, kuadri ligjor relativisht laik dhe toleranca fetare ndihmojnë në tërheqjen e të huajve dhe investimeve thelbësore për strategjinë e saj të rritjes së integruar globalisht. Kjo përzierje kulturore i jep vendit gjithashtu një paketë unike si një lloj kryqëzimi modern midis Lindjes dhe Perëndimit.

Historia si një qendër udhëkryqi në Gji

Vendndodhja gjeografike e Emirateve të Bashkuara Arabe në majë të Gadishullit Arabik e ka bërë atë një qendër tregtare, migracioni dhe shkëmbimi kulturor për mijëra vjet. Dëshmitë arkeologjike tregojnë vendbanimin e hershëm të njeriut dhe lidhjet e gjalla tregtare me kulturat Mesopotamiane dhe Harapane që datojnë që nga epoka e bronzit. Mbi një mijëvjeçar më parë, ardhja e Islamit katalizoi një transformim politik dhe social në të gjithë Arabinë. Më vonë, perandoritë portugeze, holandeze dhe britanike u përpoqën për të kontrolluar rrugët tregtare të Gjirit.

Origjina e brendshme e rajonit rrjedh në aleancat e shekullit të 18-të midis grupeve të ndryshme fisnore beduine, të cilat u bashkuan në emiratet e sotme në vitet 1930. Britania gjithashtu ushtroi ndikim të madh për pjesën më të madhe të shekullit të 20-të përpara se të jepte pavarësinë në 1971 nën udhëheqësin vizionar Sheikh Zayed, i cili shpejt shfrytëzoi të ardhurat e papritura të naftës për të nxitur zhvillimin.

Emiratet e Bashkuara Arabe kanë mobilizuar me shkathtësi vendndodhjen e saj strategjike dhe burimet hidrokarbure për t'u ngritur në një qendër globale të ekonomisë dhe transportit të nivelit të lartë që lidh Evropën, Azinë dhe Afrikën. Ndërsa eksportet e energjisë dhe petro-dollarët mbollën fillimisht rritjen, sot qeveria nxit në mënyrë aktive industri të ndryshme si turizmi, aviacioni, shërbimet financiare dhe teknologjia për të çuar përpara.

Zgjerimi Ekonomik Diversifikimi Përtej Arit të Zi

Emiratet e Bashkuara Arabe mbajnë rezervat e shtatë më të mëdha të naftës në planet dhe kjo dhuratë e lëngshme ka sjellë prosperitet gjatë gjysmëshekullit të fundit të shfrytëzimit tregtar. Megjithatë, krahasuar me fqinjët si Arabia Saudite, Emiratet po shfrytëzojnë flukse të reja të ardhurash në përpjekjen e tyre për t'u bërë lidhja kryesore tregtare dhe e biznesit në rajon.

Aeroportet ndërkombëtare në Abu Dhabi dhe veçanërisht Dubai mirëpresin çdo ditë ardhje të reja që kontribuojnë në prodhimin ekonomik të Emirateve të Bashkuara Arabe. Vetëm Dubai regjistroi 16.7 milionë vizitorë në vitin 2019. Duke marrë parasysh popullsinë e tij të vogël vendase, Emiratet e Bashkuara Arabe tërheq shumë punëtorë të huaj me mbi 80% të banorëve që nuk janë qytetarë. Kjo forcë punëtore migrante fjalë për fjalë ndërton premtimin tregtar të Emirateve të Bashkuara Arabe, i dukshëm në projektet monumentale të infrastrukturës si kulla Burj Khalifa dhe luksoze artificiale Ishujt Palm.

Qeveria ndihmon në tërheqjen e njerëzve, tregtisë dhe kapitalit nëpërmjet rregullave liberale të vizave, lidhjeve të avancuara të transportit, stimujve konkurrues të taksave dhe modernizimit teknologjik si 5G në mbarë vendin dhe portalet e qeverisjes elektronike. Nafta dhe gazi ende furnizojnë 30% të PBB-së që nga viti 2018, por sektorë të rinj si turizmi tani përbëjnë 13%, arsimi 3.25% dhe kujdesi shëndetësor 2.75% duke zbuluar shtytjen drejt diversitetit.

Duke mbajtur një hap me dinamikën globale, Emiratet e Bashkuara Arabe vendosin standarde rajonale për adoptimin e energjisë së rinovueshme, lëvizshmërinë e qëndrueshme dhe mbështetjen për ekosistemet e teknologjisë së përparuar. Qytete të shumta të Emirateve tani presin skena të reja fillestare dhe sipërmarrësish, duke shfrytëzuar demografinë e të rinjve dhe duke rritur njohuritë e teknologjisë. Me rezerva të mëdha ende nën tokë, ndikim monetar për financimin e skemave të zhvillimit dhe gjeografinë strategjike, të gjitha si avantazhe konkurruese, parashikimet mbeten të forta për rritjen ekonomike të Emirateve të Bashkuara Arabe, duke nxitur mirë në dimensionet e korporatave, qytetare dhe mjedisore.

Përzierja e traditës dhe modernitetit në një oaz të teknologjisë së lartë

Ngjashëm me zonat e biznesit pa kufij që shkrihen vazhdimisht në tokën e Emirateve, Emiratet e Bashkuara Arabe ofrojnë një peizazh të varfër të pasur me kontradikta, ku forcat në dukje të kundërta shpesh ndërthuren më shumë se përplasje. Paradigma e Emirateve, njëkohësisht konservatore dhe me guxim ambicioze, tradicionale por e përqendruar në të ardhmen, pajton të kundërtat e dukshme duke marrë një qasje qeverisjeje progresive, por të matur.

Zyrtarisht Kushtetuta sanksionon Islamin Sunit dhe parimet e Sheriatit, alkooli është i ndaluar fetarisht, por lehtësisht i arritshëm për vizitorët, dhe autoritetet censurojnë mospajtimin publik, por lejojnë argëtimin perëndimor në hapësira si klubet e natës në Dubai. Ndërkohë, autoritetet financiare globale të Abu Dhabit ndëshkojnë ashpër sjelljen e keqe sipas kodeve islamike, por lejojnë fleksibilitet për të huajt dhe marrëveshjet e normalizimit civil jashtë vendit duke kapërcyer tabutë e vjetra.

Në vend që të përjetojnë tronditje kulturore në Emiratet e Bashkuara Arabe, shfaqjet e jashtme të konservatorizmit fetar rezultojnë mjaft të thella në krahasim me vendet fqinje. Flukset e shpejta të arabëve të emigrantëve, aziatikëve dhe perëndimorëve e kanë bërë kulturën e Emirateve shumë më pluraliste dhe tolerante sesa sugjeron reputacioni i saj rajonal. Vetëm nevoja për të akomoduar një popullsi të vogël vendase – 15% e totalit të banorëve – u jep pushtetarëve hapësirë ​​frymëmarrje kur qetësojnë forcat fetare ndërsa hartojnë politika komunale.

Infrastruktura pioniere e qytetit të zgjuar të Emirateve të Bashkuara Arabe dhe depërtimi i teknologjisë mbarëkombëtare dëshmojnë gjithashtu këtë përzierje të trashëgimisë dhe futurologjisë, ku rrokaqiejt në formë tehe ngërthejnë varkat tradicionale dhow që rrëshqasin nëpër ujërat e përroit të Dubait. Por në vend që të përfaqësojnë ekstreme kontradiktore në rrugën e modernizimit, qytetarët e shohin inovacionin teknologjik si mjet për të katapultuar zhvillimin kombëtar që hap mundësi të barabarta.

Nëpërmjet shpërndarjes së shkathët të burimeve, hapjes ekonomike dhe politikave të integrimit social, Emiratet e Bashkuara Arabe kanë kultivuar një habitat unik shoqëror ku flukset e talenteve dhe kapitalit global konvergjojnë dhe përqendrohen.

Infrastruktura e turizmit dhe tërheq vizitorë globalë tërheqës

Glitzy Dubai ankoron turizmin në Emiratet e Bashkuara Arabe, duke mirëpritur afro 12 milionë vizitorë vjetorë përpara ngadalësimit të COVID-19, të cilët injektojnë miliarda të ardhura ndërsa kapin aksione të pafundme pushimesh në Instagram. Ky emirat i portës ofron çdo atraksion nën diellin e shkretëtirës për udhëtarët në mbarë botën - vendpushimet luksoze në plazhet piktoreske ose ishujt artificialë, blerjet e klasit botëror dhe opsionet e ngrënies së kuzhinierëve të famshëm, plus arkitekturën ikonike në Burj Khalifa dhe Muzeun e ardhshëm të së Ardhmes.

Dimrat e këndshëm i bëjnë të realizueshme vizitat në natyrë kur shmangen muajt e verës përvëluese, dhe linja ajrore e Dubait lidh drejtpërdrejt destinacione të shumta. Emiratet e afërta ofrojnë gjithashtu alternativa të udhëtimeve kulturore dhe aventureske, si arratisjet në ecje/kampe në plazhet e Hatta ose në bregdetin lindor të Fujairah.

Ngjarjet me famë globale e kanë futur Dubain gjithashtu në listat e destinacioneve me kovë, si ekspozita vjetore ndërkombëtare ajrore, kampionati i madh i golfit, gara e kuajve të Kupës Botërore të Dubait dhe organizimi i Ekspozitës Botërore. Pëlhura e tij e gjallë multikulturore lidh xhamitë, kishat dhe madje edhe tempujt, duke pasur parasysh popullsinë e madhe indiane dhe filipinase.

Abu Dhabi gjithashtu mban intriga për vizitorët me vendpushimet e plazhit dhe atraksionet si Xhamia e Madhe Sheikh Zayed - një mrekulli arkitekturore me perla dhe të praruara. Ferrari World i Yas Island dhe parqet e ardhshme tematike të Warner Bros World u shërbejnë familjeve, ndërsa adhuruesit e garave të formulave mund ta drejtojnë vetë qarkun Yas Marina. Ishulli Sir Bani Yas dhe rezervat e natyrës së shkretëtirës ofrojnë arratisje nga urbaniteti për të dalluar kafshët e egra.

Sharjah meriton vizita për muzetë e trashëgimisë dhe tregjet shumëngjyrëshe të Souk-it që shesin tekstile, vepra artizanale dhe ar. Ajman dhe Ras Al Khaimah po zhvillojnë projekte turistike luksoze bregdetare, ndërsa aventurat adrenalinike i presin mes peizazheve dramatike malore të Fujairah dhe valëve të sërfit gjatë gjithë vitit.

Si përmbledhje…Gjërat kryesore për të ditur për Emiratet e Bashkuara Arabe

 • Gjeografia strategjike lidh Evropën, Azinë dhe Afrikën
 • Federata e 7 Emirateve, më e madhja është Abu Dhabi + Dubai
 • Transformuar nga ujërat e mbetura të shkretëtirës në qendër globale brenda 50 viteve
 • Përzien modernitetin e rrokaqiellit me gurët provues të qëndrueshëm kulturore
 • I larmishëm ekonomikisht, por ende i dyti më i madh në Lindjen e Mesme (nga PBB)
 • Socialisht liberale, por të rrënjosura në trashëgiminë islame dhe traditën beduine
 • Vizioni ambicioz që nxit përparimin në qëndrueshmëri, lëvizshmëri dhe teknologji
 • Atraksionet turistike përfshijnë arkitekturën ikonike, tregjet, sportet motorike dhe më shumë

Pse të vizitoni Emiratet e Bashkuara Arabe?

Më shumë se thjesht arratisje për blerje dhe mbledhje biznesi, udhëtarët vizitojnë Emiratet e Bashkuara Arabe për t'u zhytur në mbingarkesën e saj shqisore të kontrasteve marramendëse. Këtu, arkitektura e lashtë islame qëndron përballë hiper-kullave të stilit fantastiko-shkencor, infrastrukturat me rrota si Palm Jumeirah verbojnë ndërsa rërat e tregtisë 1,000 vjeçare rrotullohen si më parë.

Emiratet e Bashkuara Arabe transmetojnë mistikën e qëndrueshme arabe të veshur me pëlhura inovative të shekullit të 21-të - një shkrirje unike që magjeps imagjinatën njerëzore. Dëshira për komoditet modern nuk duhet të heqë dorë nga zhytja kulturore gjatë festave të Emirateve të Bashkuara Arabe. Vizitorët kanë akses në transport dhe shërbime ultra-efikase që i përshtaten një qyteti inteligjent vizionar, ndërkohë që shikojnë devetë që ecin së bashku si në karvanët e vjetër.

Një kapacitet i tillë për të sintetizuar jo vetëm amplituda magnetizmin e Emirateve të Bashkuara Arabe, por virtualizon avantazhin gjeografik të mbretërisë që liderët e mprehtë si Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum tani janë paralelë në internet. Planet ambicioze të elasticitetit që po luftojnë njësoj me krizat e qëndrueshmërisë së shpejti do të lejojnë më lehtë eksplorimin e ekologjisë së shkretëtirës.

Si një shtet dinamik mysliman, i cili do të fillojë me tolerancën përpara, ndërkohë që ruan vlerat e besimit, Emiratet e Bashkuara Arabe ofrojnë një shabllon të ripërsëritshëm që shpresojmë se katalizon përparimin në të gjithë indekset e zhvillimit të Lindjes së Mesme, ekonomitë dhe shoqëritë e dëmtuara nga konflikti. Nga ambiciet ekzoplanetare te qeverisja e AI, sundimtarët trashëgues shfaqin udhëzime vizionare që sigurojnë stabilitetin e kërkuar për ngjitje të mëtejshme.

Pra, përtej arratisjeve luksoze apo argëtimit familjar, vizita në Emiratet e Bashkuara Arabe jep ekspozim ndaj lidhjes së trashëgimisë/teknologjisë së njerëzimit me shtigje përpara të ndriçuara në mënyrë të detajuar dhe jo të errësuar.

Pyetjet:

Pyetjet e shpeshta në lidhje me Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA)

1. Cilat janë disa fakte themelore për Emiratet e Bashkuara Arabe?

 • Vendndodhja, kufijtë, gjeografia, klima: Emiratet e Bashkuara Arabe janë të vendosura në Lindjen e Mesme në anën lindore të Gadishullit Arabik. Kufizohet me Arabinë Saudite në jug, Omanin në juglindje, Gjirin Persik në veri dhe Gjirin e Omanit në lindje. Vendi përmban një peizazh shkretëtirë me një klimë të nxehtë dhe të thatë.
 • Popullsia dhe demografia: Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një popullsi të larmishme të përbërë nga qytetarë të Emirateve dhe emigrantë. Popullsia është rritur me shpejtësi për shkak të emigracionit, duke e bërë atë një shoqëri multikulturore.

2. A mund të jepni një përmbledhje të shkurtër të historisë së Emirateve të Bashkuara Arabe?

 • Vendbanimet dhe qytetërimet e hershme: Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një histori të pasur me dëshmi të vendbanimeve të hershme njerëzore që datojnë mijëra vjet më parë. Ajo ishte shtëpia e qytetërimeve të lashta të angazhuara në tregti dhe peshkim.
 • Ardhja e Islamit: Rajoni e përqafoi Islamin në shekullin e VII, duke ndikuar shumë në kulturën dhe shoqërinë e tij.
 • Kolonializmi evropian: Fuqitë koloniale evropiane, duke përfshirë portugezët dhe britanikët, kishin një prani në Emiratet e Bashkuara Arabe gjatë epokës koloniale.
 • Formimi i federatës së Emirateve të Bashkuara Arabe: Emiratet moderne të Bashkuara Arabe u formuan në vitin 1971 kur shtatë emiratet u bashkuan për të krijuar një komb të vetëm.

3. Cilat janë shtatë Emiratet e Emirateve të Bashkuara Arabe dhe çfarë e bën secilin prej tyre unik?

 • Qyteti Abu Dhabi: Abu Dhabi është kryeqyteti dhe emirati më i madh. Ajo është e njohur për ekonominë e saj të fortë, veçanërisht në industrinë e naftës dhe gazit, dhe atraksionet ikonike si Xhamia e Madhe Sheikh Zayed.
 • Dubai: Dubai është qyteti më i madh dhe qendra tregtare e Emirateve të Bashkuara Arabe. Është i famshëm për arkitekturën moderne, turizmin dhe sektorin e lulëzuar të shërbimeve financiare.
 • Sharjah: Sharjah konsiderohet qendra kulturore e Emirateve të Bashkuara Arabe, me muze të shumtë, vende të trashëgimisë dhe një sektor arsimor në rritje.
 • Emiratet e tjera veriore (Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah, Fujairah): Këto emiratet përmbajnë qytete bregdetare, rajone malore dhe kanë përjetuar rritje në pasuri të paluajtshme dhe turizëm.

4. Cila është struktura politike e Emirateve të Bashkuara Arabe?

 • Emiratet e Bashkuara Arabe janë një monarki absolute me secilin emirat që qeveriset nga sundimtari i tij. Sundimtarët formojnë Këshillin e Lartë, i cili zgjedh Presidentin dhe Zëvendës Presidentin e Emirateve të Bashkuara Arabe.

5. Cili është sistemi ligjor në Emiratet e Bashkuara Arabe?

 • Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një sistem gjyqësor federal dhe sistemi i tij ligjor bazohet në një kombinim të ligjit civil dhe ligjit të sheriatit, i cili zbatohet kryesisht për çështjet personale dhe familjare.

6. Cila është politika e jashtme e Emirateve të Bashkuara Arabe?

 • Emiratet e Bashkuara Arabe mbajnë marrëdhënie diplomatike me shtetet arabe, fuqitë perëndimore dhe vendet aziatike. Ajo luan një rol aktiv në çështjet rajonale, duke përfshirë qëndrimin e saj ndaj Iranit dhe konfliktit Izrael-Palestinë.

7. Si ka evoluar ekonomia e Emirateve të Bashkuara Arabe dhe cili është statusi i saj aktual ekonomik?

 • Ekonomia e Emirateve të Bashkuara Arabe ka përjetuar rritje të shpejtë gjatë pesë dekadave të fundit. Ajo është larguar nga varësia e saj nga nafta dhe gazi, duke u fokusuar në sektorë të ndryshëm si turizmi, tregtia dhe financat.

8. Si është shoqëria dhe kultura në Emiratet e Bashkuara Arabe?

 • Emiratet e Bashkuara Arabe kanë një popullsi multikulturore me një përzierje të emigrantëve dhe qytetarëve të Emirateve. Ajo është modernizuar me shpejtësi duke ruajtur traditat e saj kulturore.

9. Cila është feja dominuese në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe si praktikohet toleranca fetare?

 • Islami është feja shtetërore në Emiratet e Bashkuara Arabe, por vendi është i njohur për tolerancën e tij fetare, duke lejuar praktikimin e besimeve të tjera të pakicave, duke përfshirë krishterimin.

10. Si e promovojnë Emiratet e Bashkuara Arabe zhvillimin kulturor dhe ruajtjen e trashëgimisë?

 • Emiratet e Bashkuara Arabe kanë promovuar në mënyrë aktive zhvillimin kulturor përmes skenave të artit, festivaleve dhe ngjarjeve. Ai gjithashtu vendos një theks të fortë në ruajtjen e trashëgimisë dhe identitetit të Emirateve.

11. Pse duhet menduar të vizitoni Emiratet e Bashkuara Arabe?

 • Emiratet e Bashkuara Arabe ofrojnë një përzierje unike të historisë dhe zhvillimeve ultra-moderne. Është një central elektrik ekonomik ndërsa shërben si një udhëkryq kulturor. Vendi është i njohur për sigurinë, stabilitetin dhe tolerancën e tij, duke e bërë atë një model modern arab.

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top