Si të paraqisni për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe: Një udhëzues i plotë

Nëse po konsideroni një divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe, është e rëndësishme të konsultoheni me një avokat me përvojë, i cili mund t'ju ndihmojë të lundroni në proces. Me ndihmën e tyre, ju mund të siguroheni që të drejtat tuaja të mbrohen dhe që divorci juaj të trajtohet në mënyrë korrekte.

shkurorëzimi i ligjit të sheriatit islam
e drejta familjare Emiratet e Bashkuara Arabe 1
konfliktet e divorcit

Llojet e divorcit në Emiratet e Bashkuara Arabe

La Ligji Federal i Emirateve të Bashkuara Arabe nr. 28/2005 mbi Statusin Personal (“Ligji i Familjes”) rregullon divorcin në Emiratet e Bashkuara Arabe. Neni 99(1) i të njëjtit parashikon se gjykata mund të japë shkurorëzim nëse martesa i shkakton dëm burrit ose gruas ose të dyve.

Ekzistojnë dy lloje të divorcit:

 • Talaq (ku burri në mënyrë të njëanshme shpall divorcin)
 • Khula (ku gruaja merr një divorc nga gjykata)

Talaq është forma më e zakonshme e divorcit në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe mund të shqiptohet nga burri. Burri mund të shkurorëzojë gruan e saj deri në tre herë dhe të bashkohet përsëri nëse ajo nuk martohet përsëri me dikë tjetër ndërkohë. Pas Talakut të tretë, çifti mund të pajtohen vetëm nëse kalojnë një proces gjyqësor.

Gjykata mund të japë Khula nëse bindet se martesa është prishur në mënyrë të pakthyeshme dhe se pajtimi nuk është i mundur. Gruaja duhet të deklarojë arsyet e saj për të kërkuar divorcin dhe t'i vërtetojë ato në kënaqësinë e gjykatës.

Më poshtë është një udhëzues i plotë për paraqitjen e divorcit në Emiratet e Bashkuara Arabe, qoftë përmes Talaq ose Khula.

Ky udhëzues është si për shtetasit ashtu edhe për emigrantët e Emirateve të Bashkuara Arabe.

Shenjat që tregojnë se mund të keni nevojë për një divorc

Para se të filloni të mendoni për paraqitjen e kërkesës për divorc, së pari duhet të vlerësoni nëse martesa juaj është në telashe apo jo. Nëse nuk jeni të sigurt, këtu janë disa shenja që martesa juaj mund të shkojë drejt divorcit:

 1. Komunikimi juaj është përkeqësuar. Ju dhe bashkëshorti juaj nuk komunikoni më në mënyrë efektive, ose flisni vetëm për të debatuar.
 2. Marrëdhënia juaj dominohet nga konflikti. Duket se nuk mund të bini dakord për asgjë dhe çdo diskutim përfundon me një debat.
 3. Ju po jetoni jetë të ndara. Ju jeni ndarë dhe nuk jeni më të interesuar për të njëjtat gjëra.
 4. Nuk ndiheni më të lidhur me bashkëshortin tuaj. Ju nuk ndjeni ndonjë lidhje emocionale me bashkëshortin tuaj dhe nuk jeni të sigurt nëse e keni bërë ndonjëherë.
 5. Ju ose bashkëshorti juaj keni tradhtuar. Tradhtia mund të jetë një pengesë në çdo martesë.
 6. Po mendon ndarjen. Nëse keni menduar të ndaheni nga bashkëshorti juaj, martesa juaj ka të ngjarë të jetë në telashe.

Është e rëndësishme të theksohet se këto janë vetëm shenja që martesa juaj mund të jetë në telashe. Nëse nuk jeni të sigurt nëse martesa juaj është prishur, është gjithmonë më mirë të konsultoheni me një terapist ose këshilltar që mund t'ju ndihmojë të vlerësoni gjendjen e marrëdhënies tuaj.

Arsyet për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe

Nëse keni vendosur që duhet të bëni kërkesë për divorc, hapi tjetër është të përcaktoni arsyet për divorcin tuaj. Në Emiratet e Bashkuara Arabe, ekzistojnë disa arsye për divorc:

 • Njëri prej bashkëshortëve ka dështuar në përmbushjen e detyrave martesore.
 • Ka dëshmi të abuzimit fizik ose mendor.
 • Dezertim për një periudhë më shumë se një ose dy vjet.

Ju do të duhet të provoni një nga këto arsye për të marrë një divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe.

Gjërat që duhet të bëni përpara se të bëni kërkesë për divorc

Pasi të keni vendosur të bëni kërkesë për divorc, duhet të bëni disa gjëra përpara se të dorëzoni dokumentet.

1) Mblidhni të gjitha dokumentet e nevojshme

Kjo përfshin certifikatën tuaj të martesës, certifikatat e lindjes për fëmijët tuaj, dokumentet financiare dhe dokumentet e tjera përkatëse.

2) Krijoni një buxhet

Pasi të jeni divorcuar, do t'ju duhet të mbani veten dhe fëmijët tuaj. Prandaj, duhet të krijoni një buxhet dhe të siguroheni që keni para të mjaftueshme për të mbuluar shpenzimet tuaja.

3) Merrni një avokat

Divorci mund të jetë i ndërlikuar, prandaj është thelbësore të keni një avokat me përvojë në anën tuaj. Avokati juaj mund t'ju ndihmojë të lundroni në procesin e divorcit dhe të mbroni interesat tuaja.

4) Bëni një listë të pasurive dhe borxheve tuaja

Asetet përfshijnë çdo gjë me vlerë që zotëroni, si makina, shtëpia ose llogaria juaj e kursimeve. Borxhet përfshijnë çdo para që keni borxh, të tilla si borxhi i kartës së kreditit ose një hipotekë.

5) Merrni parasysh ndërmjetësimin

Nëse ju dhe bashkëshorti juaj mund të bini dakord për disa ose të gjitha kushtet e divorcit tuaj, ndërmjetësimi mund të jetë një alternativë më e lirë dhe më e shpejtë për të shkuar në gjykatë. Në fund të fundit, qëllimi i divorcit është të arrihet një marrëveshje me të cilën të dy palët mund të jetojnë.

6) Krijoni kredi në emrin tuaj

Nëse keni qenë të martuar për një kohë të gjatë, mund të mos keni pasur kurrë nevojë të krijoni kredi në emrin tuaj. Por sapo të jeni divorcuar, do t'ju duhet të keni një kredi të mirë nëse doni të blini një shtëpi ose makinë.

7) Vlerësoni të gjitha llogaritë tuaja të përbashkëta

Kjo përfshin llogaritë tuaja bankare, kartat e kreditit, kreditë dhe investimet. Ju do të duhet të vendosni se çfarë të bëni me secilën llogari dhe si t'i ndani pasuritë midis jush dhe bashkëshortit tuaj.

8) Mbyllni llogaritë tuaja të përbashkëta të kreditit

Nëse keni ndonjë llogari të përbashkët krediti, është e rëndësishme t'i mbyllni ato përpara se të divorcoheni. Kjo do të ndihmojë në mbrojtjen e rezultatit tuaj të kreditit dhe parandalimin e ish-bashkëshortit tuaj nga grumbullimi i borxhit në emrin tuaj.

9) Trajtoni bashkëshortin tuaj me respekt

Kjo mund të jetë e vështirë, por është e rëndësishme të mbani mend se po kaloni një proces kompleks. Përpiquni të shmangni thënien ose të bëni ndonjë gjë që mund ta përkeqësojë situatën.

10) Komunikoni me bashkëshortin tuaj

Divorci mund të jetë një kohë stresuese dhe emocionale për të dy bashkëshortët. Është thelbësore të komunikoni me bashkëshortin tuaj dhe t'i tregoni se si ndiheni. Kjo mund t'ju ndihmojë të dy të kaloni procesin e divorcit.

seksioni i udhëzimeve të familjes Emiratet e Bashkuara Arabe
ligji i divorcit
divorci që dëmton fëmijën

Ligji i Sheriatit Islam për Divorc

Ligji Islam i Sheriatit rregullon rastet e divorcit. Parimet e Sheriatit e bëjnë më të vështirë ndarjen e çiftit të tjetërsuar, përveç nëse gjyqtari është plotësisht i bindur se bashkimi nuk do të funksionojë. Hapi i parë në procedurën e divorcit do të ishte ngritja e një çështjeje në Seksionin e Udhëzimit Familjar dhe Moralin. Dokumentet së shpejti do t'i kalojnë gjykatës në rast se çifti, ose ndonjëri prej tyre insiston në divorc. Jo-myslimanët mund të kërkojnë që ligjet e vendeve të tyre të përdoren në çështjet e tyre.

Emigrantët mund të aplikojnë për divorc

Jo-myslimanët, si dhe emigrantët e tjerë mund të aplikojnë për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe ose brenda vendit të tyre të origjinës (vendbanimi). Mund të jetë shpërblyese të konsultoheni me një avokat me përvojë divorci, i cili do të përpiqet të hartojë një zgjidhje miqësore për të dy palët.

Çifti do të thotë motivet e tyre për përpjekjen për të prishur bashkimin. Shkurorëzimi ka të ngjarë të jepet në rast se gjykatësi gjen se motivet janë të kënaqshme. Disa besojnë se burri thjesht duhet të kërkojë tre herë divorcin (Talaq) për divorcin, si dhe gruaja është përfunduar. Ky nuk qëndron zyrtarisht dhe është thjesht një gjest simbolik. Nga ana tjetër, divorci mund të jepet nga gjyqtari për ato arsye, por divorci nuk është i ligjshëm nëse nuk jepet nga gjykatat.

Pas Talaqit, gruaja, sipas Ligjit të Sheriatit, duhet të vëzhgojë Iddat. Iddat vazhdon 3 muaj. Në këtë metodë burri lejohet të insistojë që gruaja e tij të kthehet në bashkim. Nëse pas tre muajve vajza ende ka nevojë për divorc, bashkimi do të shpërndahet nga gjykatësi. Burri mund të kërkojë procedurën e Talaqit në tre raste të ndryshme, por thjesht mund të këmbëngulë që ajo të kthehet dy nga tre herë.

Procesi i paraqitjes së divorcit në Emiratet e Bashkuara Arabe

Pasi të keni mbledhur të gjitha dokumentet e nevojshme dhe të keni bërë përgatitjet, jeni gati të bëni kërkesë për divorc. Procesi i paraqitjes së kërkesës për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe është si më poshtë:

1) Regjistroni kërkesën tuaj në seksionin Family Guidance të gjykatës tuaj lokale

Secili nga Emiratet ka një seksion të Udhëzimit Familjar, i cili është përgjegjës për trajtimin e rasteve të divorcit.

Ju do të duhet të dorëzoni certifikatën tuaj të martesës, certifikatat e lindjes për çdo fëmijë që keni dhe një kopje të pasaportës tuaj. Kjo do të inicojë një proces këshillimi për të vlerësuar realizueshmërinë e pajtimeve dhe domosdoshmërinë e një divorci.

2) Merrni pjesë në seancat e këshillimit

Seksioni Family Guidance do të krijojë sesione këshillimi për ju dhe bashkëshortin tuaj. Këto seanca janë krijuar për t'ju ndihmuar të zgjidhni çdo mosmarrëveshje dhe të bini dakord për kushtet e divorcit tuaj.

3) Dosja për divorc

Nëse ju dhe bashkëshorti juaj nuk arrini një marrëveshje, mund të bëni kërkesë për divorc në gjykatë. Ju do të duhet të paraqisni një kërkesë divorci, të cilën një gjykatës do ta shqyrtojë.

4) Shërbejini bashkëshortit tuaj letrat e divorcit

Kjo mund të bëhet përmes një serveri procesi ose me postë të regjistruar.

5) Merrni pjesë në seancën e divorcit

Pasi bashkëshortit tuaj t'i jenë dorëzuar letrat e divorcit, do t'ju duhet të merrni pjesë në një seancë. Këtu një gjykatës do të shqyrtojë çështjen tuaj dhe do të vendosë për kushtet e divorcit tuaj. Apelimet mund të bëhen brenda 28 ditëve, por procesi mund të jetë i gjatë dhe i shtrenjtë.

6) Finalizoni divorcin

Divorci do të finalizohet kur një gjykatës të marrë një vendim. Kjo do të thotë se martesa juaj do të përfundojë zyrtarisht dhe ju do të jeni të lirë të rimartoheni.

Sa kohë duhet për të marrë një divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe?

Procesi i divorcit në Emiratet e Bashkuara Arabe mund të zgjasë diku nga disa muaj deri në disa vjet. Koha që duhet për të marrë një divorc varet nga faktorët e mëposhtëm:

 • Nëse ju dhe bashkëshorti juaj mund të arrini një marrëveshje për kushtet e divorcit tuaj.
 • Pavarësisht nëse bëni kërkesë për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe ose jashtë vendit.
 • Nëse keni ndonjë fëmijë.
 • Sa kompleks është divorci juaj.
 • Numri i rasteve të mbetura në sistemin gjyqësor.

Në përgjithësi, mund të prisni që një divorc të finalizohet brenda tre muajve nëse ju dhe bashkëshorti juaj mund të arrini një marrëveshje për kushtet e divorcit tuaj. Nëse bëni kërkesë për divorc jashtë Emiratet e Bashkuara Arabe, mund të zgjasë më shumë.

Gjërat që duhen marrë parasysh kur bëni kërkesë për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe

Divorci mund të jetë një proces kompleks dhe emocional. Këtu janë disa gjëra që duhen marrë parasysh kur bëni kërkesë për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe:

Përkrahja e fëmijëve

Nëse keni fëmijë, do t'ju duhet të merrni masa për mbështetjen e fëmijëve. Kjo përfshin mbështetjen financiare për edukimin dhe kujdesin shëndetësor të fëmijëve tuaj.

ushqim

Ushqimi është një pagesë e bërë nga njëri bashkëshort te tjetri pas një divorci. Kjo pagesë ka për qëllim të ndihmojë bashkëshortin pritës të ruajë standardin e tyre të jetesës.

Ndarja e pronës

Nëse ju dhe bashkëshorti juaj zotëroni pronë, do t'ju duhet të përcaktoni se si ta ndani atë mes jush. Ky mund të jetë një proces i vështirë, por është thelbësore të sigurohet që të dy bashkëshortët të jenë të drejtë.

Kujdestaria e Fëmijës

Nëse keni fëmijë, do t'ju duhet të merrni masa për kujdestarinë e fëmijëve. Kjo përfshin kujdestarinë fizike të fëmijëve tuaj dhe kujdestarinë ligjore të të dhënave të tyre mjekësore dhe arsimore.

Shpërbërja e Partneriteteve Civile në Emiratet e Bashkuara Arabe

Ndërsa partneritetet civile njihen në Emiratet e Bashkuara Arabe, disa, si martesat e të njëjtit seks, nuk njihen nga Ligji i Sheriatit. Kjo do të thotë se nuk ka asnjë proces për prishjen e shoqërive civile. Megjithatë, gjykatat mund të urdhërojnë shpërbërjen e një partneriteti civil nëse nuk është në përputhje me Ligjin e Sheriatit.

Megjithëse nuk njihen nga Ligji i Sheriatit, partneritetet e tjera civile mund të shpërbëhen në Emiratet e Bashkuara Arabe nëse të dyja palët bien dakord.

Si të paraqisni për divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe: Një udhëzues i plotë
Punësoni një avokat të shkurorëzimit në Dubai
Ligji i divorcit në Emiratet e Bashkuara Arabe: Pyetjet e bëra më shpesh (FAQ)
Avokat familjar
Avokati i Trashëgimisë
Regjistroni testamentet tuaja

Nëse po konsideroni një divorc në Emiratet e Bashkuara Arabe, është e rëndësishme të konsultoheni me një avokat me përvojë, i cili mund t'ju ndihmojë të lundroni në proces. Me ndihmën e tyre, ju mund të siguroheni që të drejtat tuaja të mbrohen dhe që divorci juaj të trajtohet në mënyrë korrekte.

Ju mund të na vizitoni për një konsultë ligjore, Ju lutemi të na dërgoni email në legal@lawyersuae.com ose na telefononi +971506531334 +971558018669 (mund të aplikohet një tarifë konsultimi)

Scroll to Top