Si të shmangni format më të zakonshme të krimit kibernetik?

Krimi kibernetik i referohet kryerjes së një krimi në të cilin interneti ose është pjesë përbërëse ose përdoret për të lehtësuar ekzekutimin e tij. Ky trend është bërë i përhapur në 20 vitet e fundit. Efektet e krimit kibernetik shpesh shihen si të pakthyeshme dhe ata që bien viktima. Megjithatë, ka masa që mund të merrni për t'u mbrojtur nga kriminelët kibernetikë.

Ngacmimi, sulmi kibernetik dhe ngacmimi në internet 

Krimet kibernetike janë sfiduese për t'u trajtuar sepse ato ndodhin përmes internetit.

rastet e krimit kibernetik

Si të qëndroni të sigurt nga format më të zakonshme të krimit kibernetik

Më poshtë janë disa masa paraprake që mund t'ju ndihmojnë t'ju mbroni nga format më të zakonshme të krimit kibernetik:

Vjedhjet e identitetit

Vjedhja e identitetit është një krim që përfshin përdorimin e informacionit personal të një personi tjetër për të kryer aktivitete të paligjshme. Ky lloj krimi kibernetik ndodh kur të dhënat tuaja personale vidhen dhe përdoren nga kriminelët për përfitime financiare.

Këtu janë format më të zakonshme të vjedhjes së identitetit:

 • Vjedhja e identitetit financiar: përdorimi i paautorizuar i kartave të kreditit, numrave të llogarive bankare, numrave të sigurimeve shoqërore, etj.
 • Vjedhja e identitetit personal: duke përdorur të dhënat tuaja personale për kryerjen e aktiviteteve të paligjshme si hapja e llogarive të postës elektronike dhe blerja e gjërave në internet.
 • Vjedhja e identitetit tatimor: duke përdorur numrin tuaj të sigurimeve shoqërore për të paraqitur deklarata të rreme tatimore.
 • Vjedhja e identitetit mjekësor: duke përdorur të dhënat tuaja personale për të kërkuar shërbime mjekësore.
 • Vjedhja e identitetit të punës: vjedhja e informacionit të profilit të vendit tuaj të punës për të kryer aktivitete të paligjshme.
 • Vjedhja e identitetit të fëmijëve: duke përdorur informacionin e fëmijës suaj për aktivitete të paligjshme.
 • Vjedhja e identitetit të të moshuarve: vjedhja e të dhënave personale të të moshuarve për krime financiare.

Si të shmangni vjedhjen e identitetit

 • Kontrolloni shpesh llogaritë tuaja bankare në mënyrë që të siguroheni që nuk ka aktivitete të dyshimta.
 • Mos mbani kartën tuaj të sigurimeve shoqërore në portofolin tuaj.
 • Mos ndani të dhënat tuaja personale dhe fotot me palë të panjohura në internet, përveç nëse është e nevojshme
 • Shmangni përdorimin e të njëjtit fjalëkalim për të gjitha llogaritë.
 • Krijoni fjalëkalime të forta që përmbajnë shkronja të mëdha dhe të vogla, numra, simbole, etj.
 • Aktivizoni vërtetimin me dy faktorë në çdo llogari që keni.
 • Ndryshoni shpesh fjalëkalimet tuaja.
 • Përdorni softuer antivirus që përfshin mbrojtje nga vjedhja e identitetit.
 • Monitoroni rezultatin tuaj të kreditit dhe transaksionet për të zbuluar ndonjë shenjë të mundshme mashtrimi.

Ka qenë një rritje e mashtrimeve në Emiratet e Bashkuara Arabe dhe rastet e vjedhjes së identitetit kohët e fundit. Është e rëndësishme të jeni tepër vigjilentë në lidhje me mbrojtjen e informacionit tuaj personal dhe financiar.

phishing

Phishing është një nga skemat më të zakonshme të inxhinierisë sociale që përdoret nga kriminelët për të pasur akses në informacionin tuaj privat si numrat e llogarive bankare, fjalëkalimet, etj. E vetmja gjë që duhet të bëni është të klikoni në një lidhje, por është e mjaftueshme për t'ju vënë në telashe . Kur u kërkohet të verifikojnë informacionin e llogarisë tuaj bankare në internet, hakerët këshillojnë përdoruesit të klikojnë në lidhjet që duken më të besueshme. Për shkak se shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm për kërcënimet e përfshira në klikimin e lidhjeve ose hapjen e skedarëve të dërguar nga dërgues të panjohur, ata bien viktimë dhe humbasin paratë e tyre.

Si të mbroheni nga phishing

Për të shmangur phishing, duhet të jeni të kujdesshëm ndaj lidhjeve në të cilat po klikoni dhe gjithmonë të kontrolloni nëse është një mesazh legjitim. Gjithashtu, hapni shfletuesin tuaj dhe hyni drejtpërdrejt në llogarinë tuaj bankare në vend që të klikoni në lidhjet e dërguara nga një dërgues i panjohur.

ransomware

Ransomware është një lloj malware që bllokon ose kodon skedarët dhe dokumentet tuaja dhe kërkon para për t'i rikthyer ato në formën e tyre origjinale. Edhe pse ka mjete falas të deshifrimit, shumica e viktimave preferojnë të paguajnë shpërblimin sepse është mënyra më e shpejtë për të dalë nga telashet.

Si të mbroni veten nga Ransomware

Për të shmangur ransomware, duhet të jeni shumë të kujdesshëm për atë që hapni dhe klikoni përmes emaileve ose faqeve të internetit. Asnjëherë nuk duhet të shkarkoni email ose skedarë nga dërgues të panjohur dhe të shmangni lidhjet dhe reklamat e dyshimta, veçanërisht kur ato ju bëjnë të paguani për shërbimet që zakonisht janë falas.

Ngacmimi në internet, sulmi kibernetik dhe ngacmimi 

Ngacmimi dhe ngacmimi në internet janë përgjegjës për një numër të madh krimesh kibernetike dhe më së shumti fillon me sharje ose ngacmim kibernetik, por gradualisht kthehet në ndjekje në internet dhe kërcënime për vetëvrasje. Sipas Byrosë Amerikane të Statistikave të Drejtësisë, 1 në 4 fëmijë është viktimë e bullizmit kibernetik. Efektet psikologjike si depresioni, ankthi, vetëvlerësimi i ulët etj. janë pasojat kryesore të këtyre krimeve.

Si të qëndroni të sigurt nga ngacmimet dhe ngacmimet në internet

 • Nëse mendoni se dikush po ju ngacmon në internet, bllokimi i tyre do të ndihmojë në ndalimin e abuzimit dhe shmangien e dëmtimit të mëtejshëm të shëndetit tuaj mendor.
 • Shmangni ndarjen e informacionit tuaj personal me të huajt në platformat e mediave sociale dhe në internet.
 • Mbani të përditësuar softuerin tuaj të sigurisë dhe përdorni vërtetimin me dy faktorë për të mbrojtur llogaritë tuaja.
 • Mos u përgjigjeni mesazheve që ju bëjnë të ndiheni të pakëndshëm ose nervozë, veçanërisht kur ato janë të qarta seksuale. Thjesht fshijini ato.

Platformat e mediave sociale si Facebook, Instagram, Twitter, etj. nuk tolerojnë asnjë lloj ngacmimi në faqet e tyre të internetit dhe ju mund të bllokoni një person në këto sajte për të shmangur shikimin e mesazheve të tyre.

Mashtrimet dhe mashtrimet

Shitja në internet është një sipërmarrje premtuese e biznesit. Sidoqoftë, duhet t'i kushtoni vëmendje mashtruesve dhe mashtruesve që duan që ju t'u dërgoni para dhe të zbuloni informacione personale. Disa metoda standarde të mashtrimit në internet:

 • phishing: dërgimi i mesazheve duke pretenduar të jetë një faqe interneti zyrtare për të kërkuar detajet tuaja të hyrjes ose numrat e kartës së kreditit.
 • Përkrahje të rreme: mesazhet duken sikur janë nga klientë të kënaqur, por në fakt duan që ju të blini produkte dhe shërbime që mund të dëmtojnë kompjuterin tuaj ose informacionin personal.
 • Mashtrimi i kriptomonedhës: duke ju kërkuar të investoni në kriptovaluta dhe të transferoni para në llogaritë e tyre sepse mund të fitojnë fitime të mëdha.
 • Vjedhjet e identitetit: duke ofruar punë që ju kërkojnë të paguani një shumë të caktuar parash për trajnime, çështje vizash, etj.

Cili është dënimi për një person të dënuar për krim kibernetik?

Shkelësit e krimit kibernetik në Dubai mund të përballen me dënime të rënda, duke përfshirë gjoba, burgim dhe madje edhe dënim me vdekje në disa raste. Dënimi specifik me të cilin përballet një person do të varet nga ashpërsia e krimit dhe detajet e rastit. Për shembull, një person që është dënuar për përdorimin e kompjuterëve për të kryer mashtrime ose krime të tjera financiare mund të përballet me gjoba të konsiderueshme dhe burgim, ndërsa ata që dënohen për krime më të rënda si terrorizmi mund të përballen me dënimin me vdekje.

Këshilla për të shmangur mashtrimet dhe mashtrimet në internet

 • Përdorni vërtetimin me 2 faktorë për të mbrojtur llogaritë tuaja.
 • Mbani një sy për njerëzit që nuk duan t'ju takojnë ballë për ballë përpara një transaksioni.
 • Mos zbuloni informacione personale pa pasur njohuri të mjaftueshme për personin ose kompaninë që e kërkon atë.
 • Mos i transferoni para njerëzve që nuk i njihni.
 • Mos u besoni mesazheve nga njerëz që pretendojnë se janë përfaqësues të shërbimit të klientit nëse mesazhi kërkon të dhënat tuaja të hyrjes ose numrat e kartës së kreditit.

Terrorizmi Kibernetik

Terrorizmi kibernetik përkufizohet si veprime të qëllimshme për të krijuar frikë të përhapur duke shkaktuar konfuzion, dëme ekonomike, viktima, etj. duke përdorur kompjuterë dhe internet. Këto krime mund të përfshijnë nisjen e sulmeve masive DDoS në faqet e internetit ose shërbimet, rrëmbimin e pajisjeve të cenueshme për të minuar kriptovalutat, sulmin ndaj infrastrukturës kritike (rrjetet e energjisë), etj.

Këshilla për të shmangur terrorizmin kibernetik

 • Sigurohuni që softueri juaj i sigurisë, sistemi operativ dhe pajisjet e tjera janë përditësuar në versionet më të fundit.
 • Mbani një sy për sjellje të dyshimta rreth jush. Nëse jeni dëshmitar i ndonjë, raportoni menjëherë tek forcat e rendit.
 • Shmangni përdorimin e rrjeteve publike WiFi pasi ato janë më të prekshme ndaj sulmeve si phishing dhe sulmet nga njeriu në mes (MITM).
 • Bëni kopje rezervë të të dhënave të ndjeshme dhe mbajini ato jashtë linje sa më shumë që të mundeni.

Lufta kibernetike është një formë e luftës informative e zhvilluar në hapësirën kibernetike, si p.sh. përmes internetit ose një rrjeti tjetër kompjuterik, kundër një shteti ose organizate tjetër. Kjo mund të arrihet duke përdorur spiunazhin kibernetik për të mbledhur inteligjencë, propagandë për të ndikuar në publik

Kontaktoni avokatët e krimeve kibernetike

Krimet kibernetike janë sfiduese për t'u trajtuar sepse ato ndodhin përmes internetit. Është gjithashtu e re, dhe jo shumë vende kanë ligje të qarta se çfarë mund të bëhet në këto raste, kështu që nëse jeni duke përjetuar diçka të tillë, ndoshta do të ishte më mirë t'i diskutoni gjërat me një avokat përpara se të ndërmerrni veprime!

Avokatët e aftë të krimit kibernetik në Amal Khamis Avokatet dhe Konsulentët Ligjorë në Dubai mund t'ju këshillojnë për situatën tuaj dhe t'ju udhëheqin gjatë procesit ligjor. Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me krimet kibernetike, na kontaktoni sot për një konsultë!

Rreth autorit

Lini një koment

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar *

Scroll to Top