Адвокатски фирми Дубаи

Пишете ни на случај@lactionsuae.com | Итни повици + 971506531334 + 971558018669

Постапки за развод во Дубаи

Исламски шеријатски закон за развод

Исламскиот шеријатски закон регулира случаи на развод. Начелата на шеријатот го отежнува разделувањето на отуѓениот пар, освен ако судијата не е целосно убеден дека унијата нема да работи. Чекор еден во постапката за развод ќе биде да се покрене случај во Семејно насоки за семејство и Моралот. Документите наскоро ќе бидат доставени до судот во случај двојката, или некој од нив инсистира на развод. Немуслиманите може да бараат законите на нивните матични земји да бидат употребени во нивните случаи.

Иселениците можат да аплицираат за развод

Немуслиманите, како и други иселеници можат да аплицираат за развод во Обединетите Арапски Емирати или во рамките на нивната матична земја (престојувалиште). Можеби е наградно да се консултирате со искусен адвокат за развод, кој ќе се обиде да развие пријателска резолуција за двете страни.

Двојката ќе ги каже своите мотиви за обид за раскинување на унијата. Разводот најверојатно ќе се даде во случај судијата да утврди дека мотивите се задоволителни. Некои веруваат дека сопругот само треба да побара три пати да се разведе (Талак) на разводот, како и сопругата е финализирана. Ова официјално не стои и е само симболичен гест. Од друга страна, разводот може да го даде судијата од тие причини, но разводот не е легален, освен ако не го одобри судовите.

По Талак, сопругата, според шеријатскиот закон, мора да го следи Иддат. Иддат продолжува 3 месеци. Со овој метод на сопругот му е дозволено да инсистира сопругата да се врати во унијата. Ако после три месеци на девојчето сè уште му треба развод, синдикатот ќе го распушти судијата. Мажот може да ја побара постапката на Талак во три различни прилики, но едноставно може да инсистира да се врати двапати од трите пати.

Колку време е потребно за развод?

Ова генерално се определува со сложеноста на проблемот, но може да трае од три до шест месеци, повремено и повеќе, во однос на случајот.

Бидејќи исламскиот шеријатски закон регулира случаи на развод, можеби е тешко да се разликува отуѓената двојка бидејќи судијата треба да биде целосно убеден дека синдикатот нема да работи.

Откако ќе донесете одлука да поднесете барање за развод, потврдете дека сте способни и со здрав ум да ги направите вашите лични алтернативи. Изданието е последователно поднесено во Семејното водство и Моралот во судот во Дубаи. Наскоро потоа, советник се состанува со парот пред да започне постапката за развод, да разговара за нивните проблеми за да открие дали имате можност за помирување.

Во случај двојката да биде жителка во Обединетите Арапски Емирати и обајцата муслимани / немуслимани, законот за шеријати / ОАЕ веројатно ќе биде применет за нивниот развод.

Дојдете до врв